Schwarzenberg byl příbuzný i s Karlem III. Nejblíže ale měl k jinému panovníkovi

[chooze:gallery;value:33836]

Schwarzenberg byl stejně jako ostatní členové českých šlechtických rodů potomkem krále Karla IV. Jeho předci se dokonce dají dohledat až k Bořivoji I. a svaté Ludmile.

Příbuzný je ale i se současnými evropskými panovníky. "Genealogicky nejblíže ze všech panovníků měl Karel Schwarzenberg k monackému knížeti Albertu II. Jeho prababička Marie Victorie z Hamiltonu byla Albertovou praprababičkou," poznamenal Nohel.

Společné předky má ale i s Karlem III. Jde například o Karla Ludvíka Bádenského. Jeho dcera Vilemína Luisa Bádenská je prapraprababička britského krále. Syn Karel Ludvík Fridrich Bádenský zase praprapraděda bývalého ministra zahraničí. V příbuzenstvu měl ale Schwarzenberg i nizozemského, španělského či belgického krále.

[chooze:article;value:529066]

"Z pohledu čistě titulárního je pak zajímavé to, že Schwarzenbergové mají jako jediný z tuzemských rodů celkem čtyři šlechtické tituly," upozornil Nohel. 

Schwarzenbergům byl totiž po vymření Eggenbergů udělen titul vévoda krumlovský, dále byl bývalý politik knížetem ze Schwarzenbergu. "A to dokonce dvakrát pro dvě větve rodu, přičemž právě v osobě Karla Schwarzenberga se tyto větve spojily. V budoucnu tak bude možné je opět rozdělit," sdělil Nohel.

Byl také hrabětem ze Sulzu. Ten rod zdědil po původních Sulzských hrabatech v 17. století. Čtvrtým titulem bylo okněžněný lankrabě z Klaggau. "Ten zdědili také od Sulzských hrabat, kteří ho nejprve zdědili od Habsburků ve 14. století," doplnil Nohel.

Zemřel Karel Schwarzenberg. Bývalému ministru zahraničí bylo 85 let (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.