Se startem do života pomáhají znevýhodněným dětem odborní průvodci

V páteční snídani se sešli vojačka Tereza Bolfíková, fotografka Dana Lišková, fotograf Ladislav Rostaš a policistka Eliška Dulovcová. Tuto čtveřici ale nespojují jejich současná povolání, nýbrž jejich dětství. Všichni totiž vyrostli v dětském domově. To je pak poznamenávalo i dál v dospělosti.

"Mladí lidé, kteří odchází z dětského domova, tak neznají reálný život. Takže, když jsem odcházel z dětského domova, kde jsem byl celý život, a vstupoval do toho reálného života, tak to pro mě bylo dost těžké," popsal svou zkušenost Ladislav.

Život mu navíc komplikovaly také předsudky některých lidí. Je totiž Rom. "Když jsem rozjížděl to své focení, tak to tenkrát bylo dost těžké. Ne každý mě přijal," dodal. Ani tak se ale nenechal odradit a za svým snem si šel dál. Dnes fotí i známé osobnosti, například i moderátora Televizních novin Reye Korantenga.

[chooze:article;value:548963]

Dokázal to i díky tomu, že ho od základu podporovala a povzbuzovala další odchovankyně dětského domova Veronika Kašáková. Její nadační fond, který v rámci projektu Nova pomáhá podporuje i TV Nova, pomáhá také dalším podobně znevýhodněným mladým lidem, kteří vstupují do nového světa mimo dětský domov, a to například tak, že jim do života přidělí průvodce, který jim pomůže se v nových situací zorientovat.

Průvodce slouží jako mentor i terapeut v jednom. Jde o člověka s pedagogickým vzděláním, který vysvětluje mladým lidem, jak zacházet s penězi, jak komunikovat s cizími lidmi i další věci, se kterými nemají z dětského domova mnoho zkušeností. Dodává jim také sebevědomí. To totiž mladým chovancům často chybí. 

Problémům mladých lidí s nestabilním rodinným zázemím se TV Nova bude věnovat i dále. Rubriku s touto tématikou najdete ve Snídani každý pátek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.