Moderní bydlení

Se stavebním systémem má pomoci krizový manažer. Konec je v nedohlednu

Oznámení termínu, kdy bude systém stavebního řízení fungovat, připomíná spíš věštění z křišťálové koule. Ministr Ivan Bartoš (Piráti) hází jeden termín za druhým. Systém se spustil 1. července, jenže nefungoval. Nápravu ministr sliboval nejprve do začátku srpna, poté až do konce srpna, ale i 7. září má systém stavebního řízení podle úředníků stále mnoho much.

Minulý týden nabídli pomocnou ruku ministru Bartošovi jeho koaliční partneři, a to zejména v oblastech, které se týkají jejich resortů. Pomoci by mu měli ministr dopravy Martin Kupka (ODS), průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) a financí Zbyněk Stanjura (ODS). "Dochází ke zlepšování. To je pozitivní. Pořád to ale není takové, abychom byli spokojeni," přiznává problémy i premiér Petr Fiala (ODS).

[chooze:article;value:572894]

Kvůli fiasku se stavebním řízením senátoři požadují zřízení postu krizového manažera. Bartoš už si proto na pomoc s digitalizací povolal externího odborníka Michala Káru. Podle registru smluv mu resort platí 1 625 korun za hodinu.

Bartoše navíc pronásleduje problém s netransparentním výběrem firmy, která na systému pracuje. Ministr sice slibuje, že sežene novou, jenže výběrové řízení nějaký čas trvá a resort musí už za 14 dní ukončit se stávající firmou spolupráci.

"Dodaný software nebo data patří resortu. Na konci září tak nedojde k zastavení provozu, ten funguje na modulární technologii, v jeho provozu bude možné pokračovat," ujišťuje však ministerstvo. Nového provozovatele chce představit v nejbližších dnech.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.