Šedivý: Konflikt z Izraele může kvůli radikálům eskalovat i v západní Evropě

Eskalace napětí na Blízkém východě je nepříjemná a z pohledu některých západoevropských zemí může být větším rizikem než válka na Ukrajině. Bývalý náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý ale třetí světovou válku neočekává. "Ta by začala hrozit, až pokud by se střetly Spojené státy s Čínou. Krok za krokem se ale bezpečnostní situace ve světě zhoršuje," upozorňuje Šedivý.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken pokračuje v diplomatickém maratonu na Blízkém východě. V neděli jednal se saúdskoarabským korunním princem a egyptským prezidentem. Dříve mluvil také s představiteli Izraele, Kataru, Jordánska a Bahrajnu. To jen ilustruje vážnost celé situace.

"Je to pravda. My si to ještě plně neuvědomujeme, ale celý ten konflikt se dostává i mimo území Izraele. V západní Evropě to už asi pociťují. Pokud se budou skutečně ještě více aktivizovat skupiny radikálního islámu, problém může eskalovat i na území starého kontinentu. A tou roznětkou může být, jak bude celá záležitost eskalovat v Izraeli a v Pásmu Gazy. Na Blízkém východě je snad jako jediný trochu rezervovaný Egypt se Saúdskou Arábií."

[chooze:article;value:525670]

Více než rok a půl už také trvá válka na Ukrajině. To, co se teď děje v Izraeli, ale může nahrávat do karet ruskému diktátorovi Vladimiru Putinovi.

"Samozřejmě v tom můžeme najít takovýto podtext. I když si nemyslím, že by zrovna to, co se nyní na Blízkém východě odehrává, rozpoutal Putin. Podle současných informací ta příprava Hamásu probíhala více než rok. Ruský prezident si možná stejně jako mnoho jiných ani nepředstavoval, že by se něco takového mohlo stát. Je ale nesporné, že ta současná situace Putinovi pomáhá."

Z jakého důvodu může být ruský prezident nyní ve výhodě?

"Pozornost světa se teď upíná jinam než na Ukrajinu. Ruská agrese je poněkud upozaděna. A Evropa, která pořád hlásá, že Ukrajině musí pomáhat, teď bude mít velký problém i s pomocí pro Palestinu a Izrael. Podobné je to i v případě USA. Místo toho, aby munici posílali na Ukrajinu, ji budou možná posílat do Izraele."

Zrovna Evropská unie se snaží hodně balancovat. V sobotu oznámila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, že se s okamžitou platností ztrojnásobí objem humanitární pomoci pro Pásmo Gazy na 75 milionů eur, tedy na necelé dvě miliardy korun. Ve Francii jsme také byli svědky velkých demonstrací na podporu Palestiny. A totéž jsme viděli i v Londýně, byť ten už do Evropské unie nepatří.

"Demonstrace, kterých jsme byli v západní Evropě svědky, pokračují i přesto, že už je některé státy zakázaly. Radikalizace pokračuje. Porovnáme-li konflikt na Blízkém východě s Ukrajinou, tak pro západní Evropu je nepochybně nebezpečnější to, co se teď děje v Izraeli, právě kvůli možné radikalizaci muslimských menšin. A dnes je už jasné, že některé země, jako Švédsko, Německo, Belgie a Francie, si s nimi nedokáží poradit."  

[chooze:article;value:525592]

U amerických konzervativců, hlavně u křídla podporujícího Donalda Trumpa v jeho prezidentské kandidatuře, jsme svědky skepse k americké podpoře Ukrajiny už delší dobu. A musíme si připomenout, že to byl zrovna Donald Trump, kdo prosazoval přesun americké ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Tedy do metropole, kterou berou za svou i Palestinci. Můžeme tedy tušit, že zvláště po případném vítězství Trumpa ve volbách Američané na pomoc Ukrajině zapomenou?

"Takto radikální to asi nebude. A rovněž si musíme uvědomit, že se izraelská armáda i bez nějaké významné vojenské pomoci obejde. Přesto nejspíš minimálně část vojenského materiálu, jenž by putoval z USA na Ukrajinu, asi do Izraele zamíří. Američané budou více pozornosti věnovat Izraeli než tomu, co se děje na východě Evropy. Toto téma bylo pro republikány vždy zásadní."

Izrael v sobotu oznámil, že už má připravený plán operace, která povede po zemi, ze vzduchu a z moře. Zatím se ale nic neděje. Může v tom být nějaká taktika udržovat nepřítele nějakou dobu ve stresu a v nejistotě (i když oficiálně vysvětlují, že jim brání špatné počasí)?

"Letecká podpora pozemních operací opravdu za každého počasí probíhat nemůže. Velkou roli může hrát také skutečnost, že se nepodařilo mnoha Palestincům přesunout na jih Pásma Gazy. Přestože Izraelci tvrdí, že je čeká velmi rychlá operace, nemyslím si, že jsou schopni uskutečnit nějakou rozsáhlejší akci bez kvalitní přípravy. Nedostatečná příprava může vést jedině k obrovské destrukci a ztrátám nejen na straně jejich vojáků. Zpoždění určitě pomáhá k doplánování té akce, aby byla schopná eliminovat Hamás."

V Izraeli proběhla obrovská mobilizace. Naplánovat akcí, které se účastní statisíce vojáků, asi úplně jednoduché není…

"Za optimální situace by to plánování nepochybně trvalo měsíce. Na druhou stranu se Izrael věnuje své bezpečnosti a obraně dlouhodobě mnohem důkladněji než my. A to samozřejmě přípravu vojenské akce může urychlit. I tak se domnívám, že útok začne spíše v horizontu týdnů. Zmobilizovat asi 340 tisíc vojáků se ale povedlo opravdu rychle."

[chooze:article;value:525666]

To je velká bojová síla. Zaútočí všichni najednou, nebo můžeme očekávat nějaký postupný start?

"Osobně očekávám spíše nějaký rychlý a razantní postup. Bude to velmi destruktivní. Věřím, že opravdu půjde o spojenou operaci ze vzduchu, po zemi a z moře. S tím, co vidíme na Ukrajině, tedy s postupem od jednoho domu ke druhému, bych nepočítal. Ta varování Západu, tedy aby nešlo o příliš zničující operaci s mnoha oběťmi, budou určitě Izraelce brzdit."

Můžeme předpokládat, že se Hamás bude snažit využít civilní obyvatelstvo jako živý štít. Už v sobotu jsme dokonce zaznamenali, že se radikálové snažili stavět bariéry na ústupových cestách na jih Gazy, kam se řada Palestinců vypravila.

"Je jasné, že je v zájmu Palestinců se z toho potenciálního bojiště dostat. A Izrael v sobotu i v neděli vytyčil potenciální únikové trasy nejen proto, aby informace o případných civilních obětech nemohly být použity proti němu."

Spojené státy na Blízkém východě soustřeďují obrovskou odstrašující sílu a nejde jen o dvě letadlové lodě. Může to zabránit například Íránu, aby se do konfliktu vojensky zapojil, i když to už částečně avizoval?

"K eskalaci samozřejmě dojít může. A zrovna zapojení Íránu je jedním z velkých nebezpečí, které nás může potkat."

Přibližuje se svět třetí světové válce?

"Nemyslím si. Ta by začala hrozit, až pokud by se střetly Spojené státy s Čínou. Krok za krokem se ale bezpečnostní situace ve světě zhoršuje."

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.