Moderní bydlení

Šedivý: Ukrajina možná už nebude brzy schopna bránit některé úseky fronty

Rusové na Ukrajině pomalu postupují i za cenu velkých ztrát. "Oni ale nejsou jen samí hlupáci, jak si možná někdo myslí. Mají to dobře promyšlené. Začali nejprve operací v prostoru u Charkova. Ukrajinci kvůli tomu museli přesunout část svých vojsk a to celý ten region znejistělo," upozorňuje v rozhovoru pro TN.cz generál ve výslužbě Jiří Šedivý.

Běloruská armáda uspořádala vojenské cvičení společně s tou čínskou jen asi čtyři kilometry od polských hranic. Jak si to máme vysvětlit?

Číňané v minulosti už dokonce poslali do Baltského moře své lodě a cvičili společně s Rusy, takže to tak velké překvapení není.

[chooze:article;value:557490]

Pozice Číny je vůči válce na Ukrajině zvláštní. Peking sice otevřeně Rusy nepodporuje, ale asi s Moskvou tiše sympatizuje, že? Může vojenské cvičení s Bělorusy, kteří jsou spojenci Rusů, něco v tomto trendu změnit?

Čína tím cvičením dala jasně najevo, na čí straně stojí. Není to sice otevřeně řečeno. Ale Peking ukazuje, že považuje to, co se děje na Ukrajině, za správné.

Bělorusko mělo soustředěnou svou armádu u hranic s Ukrajinou a teprve nedávno se stáhlo. Jakou máte předpověď pro ten nejbližší vývoj války?

Rusové za poměrně velkých ztrát postupují a snaží se vyčerpat ukrajinskou armádu. Pokud se Ukrajincům nepodaří velmi rychle zařadit nové zbraňové systémy, může to špatně dopadnout.

Jaké nové zbraňové systémy tím myslíte?

Jde hlavně o stíhačky F-16 a protiraketové systémy. Pokud je Kyjev nezačne používat, tak se Rusům podaří postoupit dál. A ta vyčerpanost ukrajinské armády dosáhne takové úrovně, kdy už nebude schopna některé úseky fronty bránit. Je to v té oblasti u Časiv Jaru, ale i jinde. Situace je už kritická.

Jak dlouho už tento stav trvá?

Ono to k tomu směřovalo už delší dobu. Ukrajinci dlouho debatovali, kdo vůbec bude jejich armádě velet, potom tu byla nerozhodnost amerického Kongresu ohledně schvalování vojenské pomoci. A bohužel ten trend byl takový, že k tomu kritickému stavu za situace směřovala a Ukrajinci už nemají mnoho času, aby to nějak zvládli.

[chooze:article;value:565697]

Mluvilo se o velké ofenzivě Rusů, která měla přijít v létě.

Rusové nejsou jen samí hlupáci, jak si možná někdo myslí. Mají to dobře promyšlené. Začali nejprve operací v prostoru u Charkova. Ukrajinci kvůli tomu museli přesunout část svých vojsk a to celý ten region znejistilo. Rusové se také naučili bojovat v menších skupinách, ale v komplexnějších bojových sestavách a zvětšili účinnost svých protiraketových a protileteckých systémů. Lépe také používají bojové vrtulníky k podpoře pozemních sil.

Zároveň ale Rusové, jak jste uvedl, bojují s velkými ztrátami.

Oni své útoky ale neustále stupňují, a někde už dokonce prorazili třetí linii ukrajinské obrany.

Zmiňoval jste stíhačky F-16, které by mohly Ukrajině pomoci. O tom, že by se do bojů mohly brzy zapojit, se už mluví dlouho. Zatím se ale nic neděje.

Ano, ty stíhačky tam už dávno měly být. To je ale problém Západu. My pořád něco slibujeme a deklarujeme, ale skutek utek. Navíc je otázkou, jak má Ukrajina vycvičené své piloty. Oni přecházejí na americké stíhačky z těch ruských. A nejde jen o to naučit se lítat. Oni musejí umět ve vzduchu bojovat. Takový výcvik trvá roky.

Rusové v obavách z amerických letadel také dopředu hodně bombardovali ukrajinská letiště…

V tom samozřejmě určitý problém je. Musíme si také uvědomit, že F-16 jsou letadla z 80. a počátku 90. let. Je rovněž otázkou, jak budou vyzbrojena. Ukrajinci mají slíbeno asi 72 strojů, prezident Zelenskyj už ale tvrdil, že jich potřebují asi 120.

[chooze:article;value:504943]

Kromě toho je nutné počítat se ztrátami. Jednou ze zvažovaných variant je, že ukrajinské F-16 budou startovat z polských letišť.

Toto je ale velmi nebezpečný scénář. Rusové mohou ztratit kontrolu sami nad sebou a zaútočit na polské území.

Zelenskyj působil odhodlaně, říká Lipavský. Řešili spolu další pomoc Ukrajině (11/7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.