Sedm členských zemí EU má problém. Unie s nimi zahájila řízení

Sedm členských zemí Evropské unie má pořádný problém. V posledním roce totiž porušily pravidla týkající se jejich rozpočtu a investic. Konkrétně jde o rozdíl mezi vládními výdaji a příjmy, který u těchto států překračuje hranici tří procent HDP, uvedl portál France24.

Asi nejpřekvapivějším státem na tomto seznamu je Francie, jejíž rozdíl mezi výdaji a příjmy činil 5,5 procenta HDP. Tu navíc nyní čekají předčasné volby, v nichž mají velkou šanci na výhru krajně pravicové i levicové strany. Jejich programy však podle varování ministra financí Bruna Le Maire mohou finanční situaci Francie ještě zhoršit plánovaným navýšením výdajů, píše portál RFI.

[chooze:article;value:560140]

​Kromě Francie se mezi problémovými státy objevila také Itálie, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Malta a Belgie, uvedla agentura Barron's. U všech těchto zemí chce Evropská komise omezit jejich nadměrné výdaje.

Komise nyní bude s těmito státy pracovat na vytvoření programu, který má naopak vládní výdaje omezit. Každý rok budou muset proto srazit výdaje aspoň o půl procentního bodu. Pokud se jim to nepovede, čekají je vysoké pokuty.

Pravidlo, které členským státům ukládá povinnost udržet výdaje pod určitou hranicí, Evropská unie dočasně omezila, aby v období pandemie pomohla členským zemím zvládnout náročnou situaci. Toto období ale po čtyřech letech skončilo, a země proto opět tuto povinnost mají.

Evropská rada poprvé od voleb zasedala. Projednala obsazení nejvyšších postů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.