Sedm signálů, které při trávení nikdy neignorujte. Mohou znamenat rakovinu

Vědec a lékař Austin Chiang, kterého citoval deník The Sun, upozornil na znepokojující nárůst rakoviny u lidí mladších 50 let. Podle něj by za vším mohl stát nejen nezdravý životní styl a obezita, ale i špatný stav střev.

Právě střeva mohou být totiž jedním z prvních indikátorů toho, že s vaším tělem není něco v pořádku. Nemusí jít přitom jen o rakovinu, ale třeba o celiakii. Odborníci navíc často upozorňují, že zdravá střeva mohou snížit riziko výskytu mnoha nemocí.

[chooze:article;value:557660]

​Příznaky, které se nevyplatí podcenit

Podle Chianga se nemocná střeva mohou projevit různými způsoby. A to i takovými, které by se střevy spojoval jen málokdo. Jedním z nich mohou být například slabé vlasy a nehty. Na špatný stav střev mohou upozornit i křehké kosti. Pokud tedy trávíte na rentgenu pomalu více času než doma, možná byste měli zbystřit.

Signálem, že s vašimi střevy něco není v pořádku, může i být to, pokud několikrát denně chodíte na toaletu. "Někteří lidé mají tři stolice denně, zatímco jiní tři týdně," řekl Chiang a zdůraznil, že vše záleží na tom, co je pro vás normální. "Pokud dojde k náhlé změně oproti tomu, co je pro vás typické, stojí za to se zeptat svého lékaře pro případ, že by to bylo potřeba dále zkoumat," zdůraznil.

Dalším ze způsobů, jakými o sobě mohou dát nemocná střeva vědět, je plynatost. A pokud často pociťujete únavu, máte špatnou náladu nebo jste často nemocní, může i to být signál toho, že se s vaším zažíváním něco děje.

[chooze:article;value:552501]

​Pomoct může změna jídelníčku

Podle odborného portálu Better Health je důležité udržovat střeva zdravá hlavně proto, že absorbují živiny, které podporují tělesné funkce. Mají totiž vliv nejen na různá onemocnění, ale třeba i spánek. Pomoct ke zlepšení jejich stavu může například změna životního stylu a strava.

Důležitý je hlavně příjem vlákniny. "Vláknina v potravinách může zlepšit zdraví vašich střev, protože nám může pomoci udržovat pravidelnost, snížit riziko rakoviny střev a vyživovat zdravé bakterie v našich střevech," vysvětluje portál.

"Nejlepší způsob, jak si udržet zdravý mikrobiom, je jíst řadu čerstvých celozrnných potravin, především z rostlinných zdrojů, jako je ovoce, zelenina, luštěniny, fazole, ořechy a celozrnné výrobky," dodávají odborníci. Vhodné jsou ale i jogurty, kysané zelí nebo třeba kombucha.

Zásadní může být i změna životního stylu. Odborníci doporučují redukovat stres, přidat do denního režimu fyzickou aktivitu a mít kvalitní spánek. Střevům prospívá i dostatečný pitný režim.

Stále více Čechů trápí rakovina prostaty. Často začíná bezpříznakově:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.