Šéf aerolinky prozradil, proč si nechává platit za zavazadla. Důvod vás překvapí

Různé poplatky patří u nízkonákladových leteckých společností k běžným jevům. Šéf irské aerolinky Ryanair Michael O'Leary nyní deníku Mirror prozradil, proč si nechává platit i za příruční zavazadla. A vidina zisku za tím prý není.

V současné době si může pasažér Ryanairu vzít na palubu jeden batoh či kufřík, který ale nepřekračuje rozměry 40x20x25 cm. Za další nebo větší zavazadlo už si musí připlatit. Mnohým pasažérům toto pravidlo přišlo nepatřičné, a ve Španělsku jej dokonce napadli u soudů. Ty jim podle webu The Olive Press dokonce daly nejdříve za pravdu, letos v lednu jejich rozhodnutí ale zvrátil soud v Coruni.

Podle O'Learyho má omezení příručních zavazadel velmi jednoduchý důvod. "S příručními zavazadly je spojený bezpečnostní problém. Neúčtujeme si poplatek za příruční zavazadla, protože chceme vaše peníze, účtujeme si ho, abyste cestovali s menším množstvím zavazadel," nechal se slyšet.

[chooze:article;value:537563]

S příručními zavazadly je opravdu spojeno několik leteckých tragédií. V nedávné době to bylo například nouzové přistání ruského letounu Suchoj Superjet na letišti Šeremetěvo v Moskvě roce 2019.

Po dosednutí na plochu letiště se letadlo vznítilo a začala evakuace. Někteří cestující se ale starali spíše o svá palubní zavazadla než o rychlé opuštění letadla, což podle agentury AP stálo život 41 ze 78 lidí na palubě.

[chooze:article;value:537505]

Pravdou ale také je, že dříve si mohli klient Ryanairu na palubu zdarma vzít mnohem větší tašku než teď. Podle CNBC mělo v roce 2018 největší bezplatné kabinové zavazadlo rozměry 55x40x20 cm. Zmenšení jeho povolených rozměrů samozřejmě znamenalo také větší pravděpodobnost, že cestující sáhnou po příplatku. Je proto otázkou, jestli jsou O'Learyho pohnutky tak ušlechtilé, jak tvrdí.

Brzy by navíc mohla přijít další změna. Evropská unie totiž plánuje maximální velikost příručních zavazadel napříč aerolinkami sjednotit. Michael O'Leary se nechal slyšet, že takový krok podporuje.

Japonské letadlo pohltily plameny po srážce na ranveji. Pět lidí zemřelo:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.