Šéf agrárníků se distancoval od protestů v Praze: My si nechceme brát rukojmí

Hned dva protesty zemědělců čekají Česko příští týden. Čtvrteční organizují zemědělské organizace, včetně Agrární komory ČR, jejíž prezident Jan Doležal byl hostem nedělního pořadu Za pět minut dvanáct. Moderátor Martin Čermák spolu s ním vyzpovídal i místopředsedu sněmovního zemědělského výboru Petra Bendla z ODS. 

"Je tu řada problémů, na které Česká republika poukazuje dlouhodobě. Hledáme společný způsob, jak tu situaci řešit. Nedivím se, že tu jsou dva protesty. Ten první (pondělní, od kterého se Agrární komora ČR distancuje; pozn. red.) považuji za faul, za hledání způsobu, jak destabilizovat situaci v České republice. Nejsou to lidé, se kterými bychom se pracovně dlouhodobě setkávali. Myslím si, že organizátorům jde o něco jiného," vyjádřil se Bendl k tomu, že se uskuteční dva separátní zemědělské protesty. 

[chooze:article;value:542116]

​"Máme problém s tím, kdo organizuje ty zítřejší protesty. Nabalila se na to celá řada politických skupin," potvrdil Doležal. Společným bodem kritiky u obou protestujících skupin je ale Zelená dohoda, která je velkým tématem na půdě Evropské unie. 

"Chceme chránit půdu, nicméně nemůžeme to dělat mnohem ambiciózněji než jiné členské státy," zdůraznil Doležal s tím, že to výrazně omezuje konkurenceschopnost českých zemědělců. 

Čtvrteční protesty budou pokojné

Doležal ubezpečil, že protesty ve čtvrtek, které se odehrají na hranicích, budou pokojné a spíše symbolické. Ten největší se očekává na česko-slovenské hranici na Hodonínsku. Ti, kteří to mají na hranice daleko, se symbolicky zapojí ve městech. "Bude to mimo ranní špičku, nechceme nikoho brát jako rukojmí a způsobit problémy obyvatelům. Chceme upozornit na to, že ta situace je opravdu bezvýchodná," řekl Doležal. 

Zatímco pondělní protest je zamířený na českou vládu, čtvrteční má tlačit na samotný Brusel. 

Na záznam z celého pořadu se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.