Šéf CIA: Putin je jako apoštol pomsty, Prigožina se chce určitě zbavit

Prigožinův údajný pokus o převrat, který na konci června skončil dohodou s Putinem, podle šéfa CIA odhalil ty největší trhliny, které se Putinovo Rusko snaží zakrývat. Na bezpečnostní konferenci Aspen Institute zmínil, že za tažení 25 tisíc wagnerovců na Moskvu nyní připravuje ruský prezident svou pomstu. 

"Putin je dokonalý apoštol pomsty," řekl šéf CIA William Burns tento týden v rozhovoru pro rozhlasovou stanici NPR s tím, že jak je prezidentovým zvykem, nyní vyčkává, aby se mohl Prigožina co nejsnadněji zbavit. "To, co teď sledujeme, jsou jenom komplikované tanečky," dodal Burns. 

[chooze:article;value:514175]

Vůdce žoldnéřské skupiny by podle něj měl být nyní v Bělorusku. Naposledy se údajně objevil na videu zveřejněném na sociálních sítích ve středu večer, autenticitu záznamu ale není možné ověřit. Na potemnělé nahrávce promlouvá k wagnerovcům neznámá silueta hlasem, který připomíná ten Prigožinův. V proslovu je vyzývá k slušnému chování během výcviku běloruských vojáků a zmiňuje, že jeho jednotky později posílí vojenské síly v Africe. 

Právě v jiných celosvětových konfliktech mají wagnerovci podle Burnse pro Putina hodnotu, kvůli čemuž se chce neúspěšného velitele zbavit, informuje televizní stanice BBC"Pokusí se Prigožina dostat odsunout co nejdál a pak ho odřízne, aby mohl zachovat jenom to, co pro něj má hodnotu," tvrdí Burns.

Ruská FSB zrušila stíhání wagnerovců. Organizátory vzpoury spravedlivě potrestáme, řekl Putin (07/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.