Šéf ČNB stále nemá nejvyšší prověrku. Nepotřebuje ji, tvrdí jeho předchůdci

Ještě loni při jmenování Michla guvernérem to vypadalo, že má Česko dostat z rekordní inflace. Teď dost možná bude muset bojovat o to, zda zůstane ve vedení České národní banky.

"Zvolený prezident Petr Pavel považuje bezpečnostní prověrku pana guvernéra za důležité téma, po inauguraci se tomu bude určitě věnovat. Zatím čekáme na závěry Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), které budou rozhodující," uvedla mluvčí Petra Pavla Markéta Řeháková.

[chooze:article;value:462074]

​Guvernér ČNB má v současné době stupeň bezpečnostní prověrky na úrovni Tajné. To mu ale na post šéfa centrální banky nestačí. "Loni v květnu požádal o prověrku pro stupeň Přísně tajné. Bezpečnostní řízení ohledně udělení prověrky ze strany NBÚ probíhá," prozradila mluvčí ČNB Petra Krmelová.

Vyšší stupeň prověrky by guvernérovi otevřel dveře k některým utajovaným informacím na jednání vlády nebo Bezpečnostní rady státu. Na tu ale guvernér nechodí od roku 2017. Podle některých bývalých šéfů České národní banky je proto nejvyšší stupeň prověrky zbytečný.

"Prověrka na stupeň Přísně tajné má skutečně téměř nulovou souvislost s prací guvernérů a členů bankovní rady. Dokonce ČNB neumí a nemůže vyhotovovat materiály Přísně tajné a ani přijímat," vyjádřil se bývalý guvernér ČNB Pavel Kysilka.

[chooze:article;value:492810]

​"Myslím, že jsem to Přísně tajný asi jednou nebo dvakrát během šesti let guvernérování využil, ale vzhledem k té zastupitelnosti guvernéra a viceguvernérů si myslím, že by stačilo, kdyby jeden z té trojice tu prověrku na Přísně tajné měl. Není nikde řečeno, kdo z nich ji musí mít," doplnil ho další z bývalých guvernérů Miroslav Singer.

Nejvyšší stupeň bezpečnostní prověrky u guvernéra nevyžaduje zákon, ale interní předpisy České národní banky. Pokud by ji Michl nakonec nezískal, bankovní rada by si tak mohla odhlasovat, že ji guvernér nepotřebuje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.