Šéf izraelské rozvědky rezignoval. Nedokázal zabránit útoku Hamásu

Izraelské 11. září, největší masakr v moderních dějinách země. Tak světová média označují krveprolití, které na izraelském území v říjnu minulého roku rozpoutalo palestinské radikální hnutí Hamás.

Teroristé zastihli izraelské bezpečnostní složky nepřipravené. Za to, že nedokázaly masakru zabránit, teď v Izraeli padají hlavy. Tou první je šéf tamní vojenské rozvědky Aharon Haliva. Post opustí, jakmile se za něj najde náhrada.

[chooze:article;value:551228]

"Jsme svědky první rezignace vysokého izraelského vojenského představitele v důsledku útoku Hamásu ze 7. října. Aharon Haliva podal demisi. Řekl, že už nadále nemůže vykonávat svou funkci," sdělil vedoucí redakce agentury AP se zaměřením na Blízký východ Jon Gambrell.

Informace o tom, že Hamás chystá rozsáhlý útok, přitom měly izraelské tajné služby dopředu. Už přibližně rok před útokem se do rukou příslušníků bezpečnostních složek dostaly dokumenty, které popisovaly rozsáhlý útok na izraelské území, spolu s taktikou, kterou teroristé nakonec skutečně použili. Izraelci ale tyto plány považovali za příliš ambiciózní.

Před podezřelým pohybem radikálů z Hamásu ale své velitele varovali i řadoví izraelští vojáci. "Za toto selhání jsem plně odpovědný. Od té doby si tento černý den nosím s sebou. Den co den, noc co noc. Tu strašnou bolest války si už navždy ponesu s sebou," nechal se slyšet Haliva.

Rukou teroristů během útoku ze 7. října zemřelo okolo 1 200 lidí, muži, ženy i děti, a to bez rozdílu. Někteří přišli o život v důsledku raketového útoku, jiné radikálové zmasakrovali venku nebo přímo v jejich domech během trestných čistek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.