Moderní bydlení

Šéf NATO krotí nadšení Zelenského. Podporu mírového plánu zatím nedostal

Rutte plány na spolupráci Severoatlantické aliance a Ukrajiny komentoval ve středu v Bruselu. Generální tajemník ale zatím nepřišel s žádnými konkrétními sliby. Ačkoli NATO "pevně stojí" za Kyjevem, Rutte podle webu Politico sdělil, že to neznamená, že by mohl říci, že podporuje celý plán. To by bylo "trochu obtížné, protože existuje mnoho otázek, kterým je samozřejmě třeba lépe porozumět".

Ukrajinský prezident svůj plán na ukončení války ve středu představil ukrajinskému parlamentu a očekává se, že bude i tématem čtvrtečního a pátečního jednání ministrů obrany zemí NATO v Bruselu. "Plán má mnoho aspektů a mnoho politických a vojenských otázek. Musíme to s Ukrajinci opravdu detailně probrat, abychom pochopili, co se za tím skrývá, a zjistili, co můžeme udělat a co ne," komentoval Rutte.

[chooze:article;value:578927]

​Součástí ukrajinského plánu je i pozvánka k připojení země do NATO. Ani v tom ale tajemník nebyl konkrétní. "Ukrajina bude v budoucnu členem Aliance. Tak jsme se rozhodli ve Washingtonu," řekl podle webu Ukrajinska pravda. "Je otázka kdy. Na to teď v tuto chvíli nemohu odpovědět. Ale je jasné, že pracujeme, abychom se ujistili, že skutečně jednoho dne bude členem NATO," dodal.

Přestože ohledně mírového plánu Rutte žádné sliby nepřinesl, ubezpečoval alespoň stran vojenské podpory. "S potěšením mohu oznámit, že jsme na dobré cestě ke splnění závazku 40 miliard eur na příští rok, jak bylo dohodnuto ve Washingtonu," uvedl.

[chooze:article;value:578820]

​Zelenského plán zahrnuje celkem pět bodů a tři tajné dodatky. Prvním bodem je právě pozvánka do NATO. Ve druhém bodu Zelenskyj vyzval k zavedení komplexního balíčku nejaderného odstrašování, třetím bodem je posílení obrany, čtvrtý rozebírá rozvoj strategického a hospodářského potenciálu a pátá část se týká poválečné bezpečnostní architektury Ukrajiny.

Jak reportuje agentura AP, jednání přichází v temné době pro Ukrajinu. Její vojáci se snaží zadržet lépe vybavené ruské jednotky, zejména ve východní Doněcké oblasti, kde jsou postupně zatlačováni zpět. Kyjev přežívá s pomocí Západu, ale podle Ukrajiny přichází příliš pomalu.

Proti Ukrajincům bojují i Severokorejci. První z nich už ale dezertovali (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.