Moderní bydlení

Šéf OSN má tváří v tvář jednat s Vladimirem Putinem. Ukrajina zuří

Generální tajemník OSN António Guterres má navštívit ruskou Kazaň, kde začal summit hospodářské aliance BRICS, na který je pozvaný například čínský prezident Si Ťin-pching nebo jeho íránský protějšek Masúd Pezeškján. Při té příležitosti se má Guterres ve čtvrtek sejít s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Informovala o tom ruská státní zpravodajská agentura TASS

"Očekává se, že během jednání v Kazani budou vedle tématu činnosti OSN projednány i naléhavé otázky mezinárodní agendy, včetně blízkovýchodní krize a situace kolem Ukrajiny," uvedl Kreml ve svém prohlášení. Guterres Rusko naposledy navštívil 26. dubna 2022, tedy více než dva měsíce po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. S ruským prezidentem měl tehdy jednat o humanitární pomoci a evakuaci civilistů z konfliktních oblastí.

[chooze:article;value:578728]

​Ukrajina se proti plánovanému setkání ostře ohradila. "Generální tajemník OSN odmítl pozvání Ukrajiny na první globální mírový summit ve Švýcarsku, přijal však pozvání válečného zločince Putina do Kazaně. To je špatná volba, která neprospívá věci míru. Pouze poškozuje pověst OSN," okomentovalo situaci na síti X ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí. 

OSN však plánované setkání Guterrese s Putinem podle portálu First Post nepotvrdilo. "Oznámení o Guterresových budoucích cestách bude učiněno později," sdělil Guterresův zástupce Farhan Haq. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.