Šéf Směru ovládl skoro celé Slovensko. V zahraničí si ale připsal propadák

Slováci v předčasných volbách zvolili jasným vítězem Roberta Fica a jeho stranu Směr-SD. Zvítězil ve všech krajích kromě Bratislavského, který ovládla strana Progresivní Slovensko (PS) s 31 % a Směr tam skončil druhý s 18,54 %, vyplývá z údajů slovenského statistického úřadu.

Při pohledu na okresy je situace o něco barevnější. PS zvítězilo v pěti bratislavských a ve čtyřech košických okresech, dále v Pezinku, Senci a ve Skalici, což jsou okresy na západě země. Jeden okres, konkrétně banskobystrický, ovládla strana Hlas.

[chooze:article;value:524346]

​Dva okresy, Košice-okolí a Kežmarok, získala koalice OĽaNO, KÚ a Za ľudí. Ve třech okresech pak zabodovalo Křesťanskodemokratické hnutí (KDH), šlo o okresy Námestovo, Tvrdošín a Levoča. Tři okresy v okolí maďarských hranic (Dunajská Streda, Komárno a Rimavská Sobota) zase ovládla slovensko-maďarská politická strana Aliancia, která se ale do parlamentu nedostala.

Zahraničí Fica nechce

Jasnou zprávu Ficovi poslali Slováci, kteří žijí v zahraničí. Jeho Směr u nich totálně propadl a získal jen 6,10 %. Vítězem se zde s přehledem stalo Progresivní Slovensko, které volilo 61,7 % Slováků. Na druhém místě u nich skončila strana Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka s 10,8 %. Pod 5% hranicí by zůstala koalice OĽaNO a přátelé s 3,81 %, Slovenská národní strana (SNS) Andreje Danka s 3,79 % i KDH s 3,31 %.

Roberta Fica nyní čeká zřejmě těžké vyjednávání o sestavení vlády. Situace na Slovensku totiž byla před volbami velmi napjatá, a sestavit většinu ve 150členné Národní radě tak nemusí být nic jednoduchého. 

Slovenskému předsedovi úřednické vlády se během voleb stal neuvěřitelný trapas. Ľudovít Ódor zapomněl to nejdůležitější. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.