Šéf ukrajinské armády končí, Zelenskyj odvolal generála Zalužného

Nejvyšší velitel ukrajinské armády Valeryj Zalužnyj končí ve funkci. Ve čtvrtek v podvečer o tom informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Setkal jsem se s generálem Valerijem Zalužným. Poděkoval jsem mu za dva roky obrany Ukrajiny. Diskutovali jsme o obnově, kterou ozbrojené síly Ukrajiny potřebují. Diskutovali jsme také o tom, kdo by mohl být součástí obnoveného vedení ozbrojených sil Ukrajiny. Čas na tuto obnovu nastal už teď. Navrhl jsem generálu Zalužnému, aby zůstal součástí týmu," napsal na síti X

Do čela ukrajinské armády jmenoval Zelenskyj generálplukovníka Oleksandra Syrského, kterého označil za nejzkušenějšího ukrajinského velitele. "Řídil obrannou operaci Kyjeva. Má za sebou i úspěšnou ofenzivní zkušenost – charkovskou osvobozovací operaci," dodal k němu Zelenskyj na facebooku. Naznačil také, že další změny v čele armády budou následovat.

[chooze:article;value:540374]

Ke svému konci ve funkci se vyjádřil i sám Zalužnyj, který armádu vedl od roku 2021. "Naše bitva pokračuje a mění se každý den. Úkoly roku 2022 se liší od úkolů roku 2024. Proto se všechno musí přizpůsobit novým skutečnostem," napsal na facebooku s tím, že bylo rozhodnuto o změně strategie. Z

O konci Zalužného v čele armády se mluvilo nejméně od konce ledna, kdy měl Zelenskyj generálovi nabídnout pozici poradce. Ukrajinské politické vedení nejdříve konec Zalužného ve funkci popíralo. Už začátkem února ale Zelenskyj začal mluvit o rozsáhlých změnách na nejvyšších pozicích, i když Zalužného přímo nezmínil.

Spor obou velkých postav ukrajinského boje proti ruské agresi se měl rozhořet loni na podzim po neúspěšné ukrajinské protiofenzivě. Zelenského například pobouřilo, že Zalužnyj mluvil otevřeně o tom, že se válka dostala do své opotřebovávací fáze. Další neshody pak měly být ohledně rozsahu další mobilizace.

Objevily se také spekulace, že Zelenskému vadí Zalužného obliba. Na konci loňského roku měl totiž generál podporu více než 80 % Ukrajinců. Zelenskyj se ale těšil důvěře jen asi 60 % z nich.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.