Šéf WHO varuje: Musíme se připravit na další pandemii

Šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus na zasedání Světového zdravotnického shromáždění v Ženevě vyzval, že je čas řešit prevenci a ochranu světové populace před další možnou pandemií, píše na webu Organizace spojených národů (OSN).

"Hrozba, že se objeví další varianta covidu-19, která způsobí nový nárůst onemocnění a úmrtí, přetrvává. A hrozba, že se objeví další patogen s ještě smrtelnějším potenciálem, zůstává," řekl Ghebreyesus.

[chooze:article;value:503785]

Podle něj v budoucnu určitě "zaklepe na dveře" další pandemie, uvedl portál New York Post. "Musíme být připraveni. Pokud neuděláme změny, které je třeba udělat, kdo je udělá? A když je neuděláme teď, tak kdy?" zdůraznil Ghebreyesus.

Světová zdravotnická organizace přitom na začátku května odvolala globální zdravotní nouzi kvůli pandemii covidu-19. Nejvyšší stupeň pandemické pohotovosti platil od 30. ledna 2020.

Odborníci mají během shromáždění ve Švýcarsku řešit postupy v případě mezinárodního ohrožení zdraví. Na programu má být také projednání širší smlouvy o pandemiích. Ta má začít platit od příštího roku.

Dle dat WHO bylo k 24. květnu 2023 hlášeno po celém světě přes 766 milionů případů covidu-19 a téměř sedm milionů úmrtí v souvislosti s tímto onemocněním. Jen v České republice ministerstvo zdravotnictví eviduje celkem 4,6 milionu případů nákazy a skoro 43 tisíc mrtvých.

Lékaři dohání skluz z doby pandemie covidu-19. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.