Šéf zemědělců: V Česku máme moc obchodů. Řetězce musí zdražovat

Ceny potravin mají opět růst. "Mohou za to vysoké ceny vstupů a nepříliš šťastná politika vlády. Odebírá dotace, zvyšuje náklady, zvyšuje daně z nemovitostí, z příjmů. Máme vysoké ceny energií," tvrdí viceprezident Agrární komory a šéf svazu zemědělců Martin Pýcha. Velký vliv na tvorbu cen podle něj mají také obchodníci. "Budují stále další obchody, ale to znamená, že ten obchodník musí mít stále vyšší marže, aby ty obchody uživil," dodal. 

Šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza to vidí podobně. "Pan Pýcha to popsal velmi přesně. Ceny potravin zvyšovaly primárně drahé energie, drahá hnojiva," nechal se slyšet. Je otázkou, proč ceny energií měly na ceny potravin větší dopad v Česku než v zahraničí," dodal s tím, že problémem české ekonomiky je vysoká energetická náročnost a zastaralost. 

[chooze:article;value:531804]

​"Není tu nikdo, kdo si namastil kapsu. Loni měly obchody nižší ziskovost v porovnání s průměrem předchozích pěti let," tvrdí dále Prouza. "A pokud tady funguje konkurence, tak ani potravináři nijak zásadně nevydělávali. Byly tady ale výjimky, které mají často dominantní pozici na trhu," dodal.

Zrušení dalších dotací pro zemědělce pak, alespoň podle samotných zemědělců, může situaci na trhu ještě zhoršit. "Zemědělci bez dotací nemůžou existovat," přiznal Pýcha. "Když se podíváte na objem finančních podpor, které jdou do zemědělství, a ziskovost, tak ten objem je vyšší," doplnil s tím, že se s tímto problémem potýká celá Evropa. "No, a kdo dostává vyšší dotace, ten si pak může dovolit prodávat surovinu levněji," nechal se slyšet.

Podmínky jsou podle něj nerovné napříč kontinentem a některé země jsou na tom výrazně lépe než druhé. "Zpracovatelé, potažmo obchodníci, pak jdou tam, kde je daný výrobek levnější," vysvětloval Pýcha a jako příklad uvedl levná polská jablka nebo maso ze Španělska. Jedinou výhodou českého zemědělství jsou pak podle něj velké podniky, které jsou v tomto prostředí alespoň částečně konkurenceschopné.

[chooze:article;value:531587]

Ani podle Prouzy nejsou dotace dobře nastavené. Problém ale vidí v něčem trochu jiném. "Měli bychom se více bavit o tom, k čemu ty dotace jsou," myslí si. "Máme tady spoustu provozních dotací, které drží ty firmy při životě a někdy drží i ceny, a to na rozdíl od jiných zemí, jako je třeba Rakousko," upozornil s tím, že v této alpské zemi jdou dotace mnohem více do inovací.

"Obrovským problémem českých ovocnářů je třeba to, že nemají moderní sklady, které by třeba jablka udržely čerstvá až do příští sezóny," uvedl Prouza příklad, kam by podle něj měly prostředky z dotací spíše směřovat.

Situace ale podle Prouzy není v českém potravinářství vůbec tak špatná, jak by se mohlo zdát. "U některých typů potravin jsou čeští zemědělci absolutně srovnatelní se zahraniční konkurencí," zdůraznil. "Česko má šesté nejlevnější potraviny v Evropě. Po Polsku máme druhé nejlevnější potraviny ve středoevropském regionu," doplnil následně.

Podívejte se na záznam celé debaty šéfa zemědělců Pýchy a předsedy Svazu obchodu a cestovního ruchu Prouzy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.