Moderní bydlení

Šéfa Hamásu nezabila raketa, ale bomba nastražená dlouho před jeho příjezdem

Haníja při cestě na inauguraci nového íránského prezidenta nocoval v penzionu v areálu, který provozují a přísně střeží Islámské revoluční gardy. V objektu v luxusní teheránské čtvrti bydlel pokaždé při návštěvě Íránu a zřejmě vždy ve stejném bytě ve čtvrtém patře. Agenti izraelské tajné služby Mossad tam dva měsíce předtím propašovali bombu, a když měli potvrzeno, že je Haníja uvnitř, na dálku ji z íránského území odpálili, popsal na základě informací několika svých zdrojů deník New York Times.

Při atentátu zemřel v noci na středu kromě vůdce Hamásu i jeho bodyguard. Íránská média připsala výbuch vzdušnému úderu Izraele, Ten se k útoku nepřihlásil, ale ani jej nepopřel. Existovaly však pochybnosti, jak by mohla řízená střela či bezpilotní letoun proniknout silnou protivzdušnou obranou.

[chooze:article;value:567271]

​Nastražení špičkového výbušného zařízení je pro elitní revoluční gardy obrovskou ostudou. V areálu se konají tajné porady a bydlí v něm nejprominentnější hosté.

Výbuch sice vysklil okna a poškodil vnější zeď, ale v budově nezpůsobil větší škody a nezasáhl ani sousední apartmán, což svědčí o přesně zacíleném útoku, kterému muselo předcházet dlouhodobé sledování a plánování, ukončené precizním provedením. Nebyl by to první atentát Mossadu na íránském území, dříve zde agenti zlikvidovali například špičkového vědce, který se podílel na íránském jaderném programu.

Západní spojence včetně Spojených států informovali Izraelci o akci až po jejím provedení, uvedla CNN.

[chooze:article;value:567361]

​Haníjovo tělo bylo po smutečním obřadu v Teheránu převezeno do Kataru, kde má být v pátek pohřben. Den před ním zahynul při izraelském úderu v Libanonu nejvyšší vojenský velitel hnutí Hizballáh Fuád Šukr. Ve čtvrtek pak Izrael oznámil usmrcení šéfa vojenského křídla Hamásu Muhammada Dífa při červencovém náletu v Pásmu Gazy.

Írán, Hamás, Hizballáh a další spřízněné militantní organizace podporované Teheránem slibují Izraelcům tvrdou odvetu.

Blízký východ se bouří. Smrt lídra Hamásu vyvolala ostré reakce (8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.