Šéfa polské tiskové agentury odvolali. Zabarikádoval se proto v kanceláři

Šéfa Polské tiskové agentury (PAP) Wojciecha Surmacze odvolala nová dozorčí rada už ve středu, ten to ale odmítá akceptovat, napsala v pátek televize TVN24. Novým šéfem má být Marek Blońský. K žádné změně ve funkci ale nedošlo, bývalý šéf tiskové agentury se rozhodl podle týdeníku Polityka "vyhlásit válku".

Před budovu agentury ve Varšavě v pátek v noci přišly demonstrovat desítky příznivců polské opozice a Surmacz se spolu s poslanci a bývalými členy Práva a spravedlnosti (PiS) zabarikádoval ve své kanceláři.

[chooze:article;value:533928]

​Blońský mezitím začal vykonávat svou práci spolu s dalšími spolupracovníky. "Apeluji na vás, abyste se zdrželi přijímání jakýchkoli příkazů a rozhodnutí Marka Blońského. Na rozdíl od jeho ujištění, není do funkce předsedy představenstva PAP SA jmenován v souladu s platnou legislativou," uvedl Surmacz. Tvrdil, že je za řízení agentury stále zodpovědný a že zaměstnanci dostanou mzdy včas. Blońský uvedl, že v agentuře panuje nepříjemná atmosféra, za které zaměstnanci musí pracovat.

Ke změnám u státních médií dochází poté, co se minulý týden nový kabinet premiéra Donalda Tuska ujal funkce a rozhodl se u nich obnovit objektivitu a svobodu slova. Tato média za předchozí vlády strany Práva a spravedlnost (PiS) sloužily jako její nástroje propagandy, napsala agentura AP.

Polsko má novou vládu. Donald Tusk získal důvěru parlamentu (13/12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.