Šéfovi pražské policie hrozí odvolání. Důvodem je střelba na fakultě

Policie se včera opětovně vyjádřila ke střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, ke které došlo loni 21. prosince. Policie se ostře ohradila proti tvrzení, že věděla, co má střelec v plánu. Vyjádřila se ale i k tomu, proč si policejní hlídka nevyžádala od fakulty kamerové záznamy.

"Zasahující a vyšetřující policisté neměli žádnou informaci o tom, že by střelec plánoval či se aktivně připravoval na jakoukoliv masovou střelbu. Od té doby, co jsme obdrželi informace o tom, že by mohl být ozbrojený a tím pádem nebezpečný, jsme bezpečnostní opatření nastavili na naprosté maximum. Prvosledová hlídka kamerový záznam nežádala, protože to není náplní její činnosti v takovýchto případech, a požadavek směrem k Univerzitě Karlově zazněl až od dalších hlídek," uvedla policie.

[chooze:article;value:565533]

​Šéf pražské policie Petr Matějček už ale dříve tvrdil, že kamerové záznamy si policisté nemohli prohlédnout kvůli technice. "Kamerový systém fakulty je zastaralý, umožňuje náhled pouze on-line, a pokud chcete stáhnout záznam, tak jsme museli zjistit, kdo to obsluhuje," tvrdil dříve Matějíček.

Jenže vedení fakulty tuto informaci popřelo. "Okamžitý náhled kamerových záznamů lze vždy zajistit, protože v budově je neustále přítomen zkušený pracovník. Policistům by tedy bylo okamžitě umožněno podívat se na záznamy, pokud by o to požádali," prohlásila mluvčí univerzity Petra Klusáková.

Podle informací portálu iDnes se tak prý mluví o odvolání ředitele pražské policie, který se dopustil nepravdivých výroků. Policie i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ale tuto informaci popírají. "Žádnou takovou informaci nemám a nebudu ji tady komentovat. Personální změny v rámci Policie ČR nejsou v kompetenci ministra vnitra," uvedl Rakušan.

"Sám za sebe si dovedu představit, že bude odvolán. Jestli bude odvolán, tak vlastně se celá ta vina nebo ten problém na něho hodí, a on ve své podstatě podle mě stoprocentně jednal na něčí příkaz nebo na něčí doporučení. Já pochybuji o tom, že krajský policejní prezident to prostě sám vymyslel, sám zatajil a půl roku ty informace držel v šuplíku," domnívá se bezpečnostní expert David Zámek.

[chooze:article;value:563308]

​"Především politickou odpovědnost za tu tragickou událost a všechno s tím spojené nese ministr vnitra Vít Rakušan. On bezprostředně po té tragické události řekl, že všechno bylo v pořádku," kritizovala Rakušana poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

"Odpovědnost za tragickou událost nese vrah nevinných lidí. Podobným událostem nelze bohužel nikdy zcela předejít, to víme i ze světa. Od počátku jsem odmítal politizaci celé věci a budu to dělat i nadále," vyvrací kritiku Rakušan.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.