Šejkové si za obří povodně můžou asi sami. Chtěli jen trochu ovlivnit počasí

[chooze:gallery;value:35575]

​Rčení "Poručíme větru, dešti" se možná stalo osudným šejkům z Dubaje. Ve městě totiž pravidelně uměle vyvolávají déšť, aby bylo pouštní město pro turisty příjemnější.

Vědci ze Spojených arabských emirátů konkrétně využívají tzv. setí mraků, jehož princip spočívá ve vstřikování malého množství jodidu stříbrného do mraků. Ty díky vlastní vlhkosti kolem nových částic zkondenzují, ztěžknou a následně se promění ve srážky.

Tentokrát se jim to ale zřejmě vymklo kontrole. Dubaj se totiž na začátku týdne ocitla pod vodou. Byly zrušeny stovky letů, ulice zaplnila zatopená auta a turisté uvízli v hotelech. Meteorologická agentura National Center for Meteorology (NCM) ve středu večer oznámila, že šlo o nejsilnější déšť od počátku měření před 75 lety.

Hrátky s deštěm

Experti hned začali zkoumat, co takto silný déšť způsobilo. Agentura NCM již připustila, že letadla používána k setí mraků byla ve vzduchu v neděli a pondělí. Údajně ale žádný déšť nevyvolávala. Jen o den později přitom přišla mega bouře. Podle webu OE je tak možné, že se něco pokazilo při vytváření umělého deště, což je mezinárodně vysoce kontroverzní praktika. Opakovaně ji používá mimo jiné Rusko a Čína. 

[chooze:article;value:472781]

​Jiní experti jsou k tomu ale skeptičtí. "Určitě za to nemůže setí mraků," řekl agentuře AP meteorolog Ryan Maue, bývalý hlavní vědecký pracovník amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru. "Nemůžete vytvořit déšť z čistého vzduchu jako takového a získat 15 centimetrů vody," dodal.

Meteorologové a klimatologové uvedli, že extrémní srážky jsou spíše důsledkem změny klimatu. Jedním z hlavních důkazů podle nich je, že se předpovídaly několik dní předem.

Podívejte se na záběry ze zatopené Dubaje: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.