Sem posíláme své děti! Některé letní tábory u hygieniků pohořely. PŘEHLED

Letní tábory letos víc než loni trápí klíšťata. Pocítili to třeba táborníci ve Středočeském kraji. Místy se aktivita klíšťat jeví jako vyšší, hlavně v oblasti části Benešovska a Kolínska," napsali v tiskové zprávy. Inspektoři z hygieny okolo Prahy našli dvě pochybení, týkaly se ale jen špatně vyplněných dokumentů. Na analýzy pitné vody z některých táborů pořád čekají. 

Nejvíc letních táborů je tradičně v Jihočeském kraji, letos se tam na nich za první dva týdny prázdnin objevilo 36 917 dětí. I přesto, že hygienici nemuseli řešit žádné závažné pochybení, dotkly se jich ale silné bouřky. "Jihočeští hasiči preventivně evakuovali v noci z 11. na 12. července dva tábory – u Loučovic na Českokrumlovsku, kde bylo 25 dětí, a u Svaté Máří na Prachaticku, kde se rekreovalo 70 dětí," informovala krajská hygienická stanice.

[chooze:article;value:514593]

Hygienici se na letních táborech letos zaměřují hlavně na kontroly vody, která může kvůli velkým vedrům způsobit problémy. "Zaměřujeme se ale hlavně na zásobování vodou, kterou mají některé tábory dováženou," potvrdil vedoucí odboru hygieny dětí a mladistvých v Ústeckém kraji Jan Bechyně. I tady se ale podle něj zatím museli táborníci potýkat hlavně s klíšťaty. Apelují proto na táborové zdravotníky, aby informovali dětské účastníky a pravidelně situaci kontrolovali.

"Zatím jsme uložili jednu pokutu ve výši jeden tisíc korun za mikrobiologicky závadnou vodu dováženou v barelech," informovala o kontrolách v Libereckém kraji za první dva týdny prázdnin mluvčí liberecké krajské hygienické stanice Zuzana Balašová. Barely na místě museli táborníci umýt. 

[chooze:article;value:501054]

Mírné zdravotní potíže potrápily táborníky v Královehradeckém kraji. "Byl nahlášen jeden epidemický výskyt zažívacích obtíží, příznaky však během krátké doby odeznívaly," doplnila mluvčí tamních hygieniků Markéta Koutná. Celkově tam museli za nedostatečně zabezpečené skladování jídla udělit pokuty za pět tisíc korun. 

Na Vysočině vyšli organizátoři táborů z kontrol nejhůř, sedm z nich totiž musely pokutovat hygienické stanice. "Dvakrát byly na táboře uchovávány v lednicích zbytky pokrmů z předešlého dne, dále byla nalezena vajíčka domácí výroby bez označení z nevyšetřovaných chovů, v jednom případě nebyla provozovna stravovacích služeb udržována v čistotě a řádném stavu," uvedla několik příkladů ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Kamila Hodačová. Celkově ale hodnotila situaci jako klidnou.

[chooze:article;value:512622]

​Jak už redakce TN.cz informovala, letos se hygienici zaměřují hlavně na kontroly jídelníčků. U tábořišť vyzývají hlavně k pestré stravě, která se v minulých letech organizátorům dětských kempů ne vždy dařila. Cílem je proto poučit organizátory, aby v omezených možnostech skladování v jednotlivých dnech kontrolovali naplňování výživových hodnot. 

"Diskutujeme zdali je na jídelníčku dostatek ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, obilovin, zda jsou zastoupeny luštěniny, maso, bezmasé pokrmy, dále zda i v připravovaném pitném režimu jsou zastoupeny nápoje neslazené, ideálně vody, mléko, ovocné šťávy," popsala liberecká hygienička Kateřina Hochmalová. "Na tvorbě jídelníčku by se měl podílet zdravotník, a to z pohledu uváděných alergií či intolerancí, denního programu a v neposlední řadě také s ohledem na počasí, zejména pokud jde o teploty," apeluje také, stejně jako hygienici z dalších krajů. 

Zájem o letní tábory i přes zdražení neopadl. Nejoblíbenější jsou ty bez vymožeností (07/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.