Semilsko trápí račí mor. Zvířata ve velkém hynou

V řece Olešce na Semilsku veterináři objevili uhynulé zaplísněné raky, kteří byli napadeni račím morem. Jde o závažné infekční plísňové onemocnění, které napadá evropské raky a způsobuje jejich úhyn.

V Česku žijí tři druhy raků: říční, kamenáč a rak bahenní. Zdrojem této nemoci jsou nepůvodní druhy raků, zavlečené ze Severní Ameriky, které jsou, na rozdíl od evropských raků, vůči nemoci odolné.

[chooze:article;value:523475]

"Doporučení je, aby se běžná veřejnost do tohoto toku vůbec nevydávala, protože i třeba holinky můžou být zdrojem nákazy pro jiný vodní tok," řekla ředitelka odboru zdraví a pohody zvířat Krajské veterinární správy Libereckého kraje Martina Grofová.

Nejvíce na pozoru by se měli mít rybáři. Pokud v řece loví, musí si své rybářské náčiní vydezinfikovat, aby nepřenesli spory plísně do ostatních vod. Veterináři vytyčili ochranné pásmo v úseku toku řeky Olešky od Libštátu až po obec Slaná. Na řece zároveň platí zákaz přemísťování ryb a dalších vodních živočichů do jiných vod. Veterinární opatření budou platit minimálně půl roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.