Sen alchymistů se naplnil. Američtí vědci vyvinuli elixír mládí

Jediná pilulka, která by mohla zpomalit stárnutí a prodloužit nám život. To je podle harvardských vědců budoucnost lidstva. "Tři roky jsme hledali speciální kombinaci molekul, které dokážou zvrátit buněčné stárnutí, a podařilo se nám najít šest různých kombinací," tvrdí jeden z nich, genetik David Sinclair.

Vědci už chemickou metodu přeprogramování buněk otestovali na myších. Přestože pocházejí ze stejného vrhu a mají tedy stejnou sekvenci DNA, jedna vypadá mladší. Díky speciálnímu chemickému přeprogramování buněk bylo její stárnutí pomalejší. Starším myším výzkumníci dokonce vrátili zrak. Omladily se jim i orgány a svaly.

[chooze:article;value:524932]

Podle genetiků to ale neznamená, že bychom si vzali pilulku a zázračně nám omládl vzhled i o desítky let. "Jednalo by se jenom o omlazení těch původních buněk, ze kterých poté vznikají třeba svalové anebo kožní buňky. Ty by pak fungovaly s účinností jako za mlada. Rozhodně by se nejednalo o to, že by se člověku vyrovnaly vrásky," vysvětluje molekulární genetik Jan Pačes.

Tým vědců během let zkoumal i vliv potravin na stárnutí. To prý dokáží zpomalit třeba papája, kurkuma, ořechy či špenát.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.