Sen Čechů před 60 lety. Na legendární embéčko se čekalo roky, stálo 31 platů

Kdo by neznal legendární Škodu 1000 MB? Ta se začala prodávat v roce 1964. "Když si zavzpomínám na ty dávné roky, tak to znamenalo opravdu zásadní převrat v tom, co jezdilo na silnicích. Bylo to nové moderní auto. Když se podíváme na tu situaci, která v té době u nás byla, tak to přineslo skutečně velkou změnu," nastínil Vladimír Rybecký.

"Těch aut nebyl sice dostatek, ale bylo jich náhle mnohem víc a byly mnohem dostupnější než předtím. Změnilo to situaci na domácím trhu dost radikálně. Ta nová osobní auta se stala pro řadu lidí dostupnějšími," doplnil automobilový publicista.

[chooze:article;value:413367]

​Přitom na to, aby si průměrná rodina mohla pořídit embéčko, potřebovala zhruba 31 měsíčních platů. "V té době měsíční plat činil zhruba 1 400 až 1 500 korun. A když to auto přišlo na trh, tak stálo 44 000," řekl s tím, že to ale lidi od koupi neodradilo. 

"Lidé se totiž přihlásili do pořadníku a čekali mnoho let na to, až na ně přijde řada. Mí rodiče se například zařadili do pořadníku na embéčko, ale dostali až další modernější auto, protože čekali pět let," dodal. 

[chooze:article;value:546503]

​Oblíbené auto však mělo i své vady, přezdívalo se mu "Dodo" jako "dodělej doma". "V té době ale jakékoliv auto, když přišlo na trh, tak se setkávalo s řadou problémů. Embéčko prošlo největším testováním do té doby u Škodovky, nicméně i po té byla spousta problémů i ve výrobě. Nedá se říct, že by byla nějaká konkrétní věc, těch drobností bylo mnoho," vysvětlil.

Škodovka slavila úspěch i v zahraničí. "Hodně se prodávalo především ve Velké Británii, v řadě evropských zemí, ale kupodivu se vyváželo i na Nový Zéland. V té době to byla ukázka schopnosti a kvality toho, co československé strojírenství je schopné dělat a že v té době je skutečně schopna pohybovat se na absolutním vrcholu," uzavřel Rybecký.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.