Senát bude řešit návrh na uzákonění eutanazie. Pětikoalici se ale moc nelíbí

Eutanazie neboli asistovaná sebevražda pacientům v pokročilé nebo terminální fázi onemocnění může pomoci od zbytečného utrpení. Autorům návrhu byl vzorem zákon, který platí v Lucembursku. Ten má podle navrhovatelů velmi přísně nastavená kritéria a podmínky, aby nedocházelo k jeho zneužívání.

"Ten můj zákon říká, že pacient by oslovil svého ošetřujícího lékaře s takzvanou předběžnou žádostí. Ta žádost bude mít určité náležitosti, ve kterých vyjádří žádost o eutanazii. V mém zákonu může být buď eutanazie, což je aktivní účast lékaře, nebo asistované sebeusmrcení, kdy lékař připraví pacientovi léky, které si pak sám vezme," vysvětlila Procházková.

Eutanazii by mohli podstoupit pouze lidé, kterým je nad 18 let a mají nevyléčitelnou chorobu, nejsou psychicky nemocní a žádost podají dobrovolně. "Eutanazie v ČR už zásadně chybí. Já to prosazuju 17 let. Eutanazie je jedno z nejhumánnějších lidských práv rozhodnout o konci svého života," řekl předseda Spolku pro uzákonění eutanazie Milan Hamerský.

[chooze:article;value:541679]

Koaliční i opoziční poslanci jsou ale zásadně proti. Stejně jako někteří lékaři. "Jako lékař se zkušeností v péči o seniory a nevyléčitelně nemocné jsem zásadně proti. Já jsem přesvědčený, že lékaři mají lidi léčit, ne je zabíjet," myslí si lékař Boris Šťastný.

"Dneska je opravdu spoustu možností, jak pacientovi ulevit i v těch posledních stádiích jeho života. Máme tady mobilní hospic, máme tady kamenný hospic, lékaři a personál jsou proškoleni v situacích, jak zasáhnout, aby ten pacient měl úlevu," uvedl lékař a poslanec Tom Phillip (KDU-ČSL).

"Před lety jsem byla pro, ale vidím, jak se ty hranice posouvají, že v některých zemích je možná eutanazie pro lidi, kteří mají deprese. Myslím si, že je to velmi citlivé téma a ty hranice se můžou posunout," upozornila poslankyně Karla Maříková (SPD).

Proti návrhu zákona se vymezuje i ministerstvo zdravotnictví. Podle něj je zavedení eutanazie přes čáru. "Rozhodně cestou je poskytování paliativní péče, která je zaměřena na kvalitu života, dokáže tišit nejen ty fyzické příznaky bolesti ale i všechny ty duševní, psychické, různé strachy nebo strádání," myslí si náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:468976]

Podobné téma teď řeší i zákonodárci ve Francii. Tamní návrh zákona by za jistých podmínek umožnil takzvanou pomoc s úmrtím. Proti nové legislativě se tam ale ozvali zdravotníci a katolická církev. Podle prezidenta Macrona zákon není o asistované sebevraždě či eutanazii.

Většina oslovených, kterých se reportéři TV Nova zeptali na českých ulicích, byla pro, ale s tím, že by nemocní měli mít možnost o svém životě i jeho ukončení rozhodovat sami. "Je to takový slušný konec života bez trápení, bez bolestí a člověk by měl mít právo se rozhodovat sám a ne, aby za něj rozhodovali jiní," zaznělo od dotázaných.

"Je to rozhodnutí člověka, pokud jsou k tomu nějaké důvody, tak asi jako bych byl pro. Mělo by to být po hodně dlouhém procesu zvažování, nějaký psycholog a podobně, aby to nebylo tak, že si řeknu, tak teď," dodal další dotázaný.

"Je to každého věc, byť spoustu lidí podle statistik, když se pokusí o sebevraždu, tak toho zpětně lituje, takže si myslím, že určitě by se mělo víc investovat do toho, aby se těmhle lidem psychicky pomohlo jinak, ale pokud někdo to chce udělat, tak si myslím, že by na to měl mít právo," souhlasil další.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.