Senát fakulty se zastal děkana Ševčíka. Rektor VŠE ho dál chce odvolat

[chooze:gallery;value:31104]

​Akademický senát ve středu nepodpořil snahu rektora Dvořáka a některých studentů o odvolání Ševčíka. Pro konec děkana byli dva senátoři, proti šest a jeden se zdržel.

Studenti začali konec Ševčíka žádat po jeho účasti na březnové protivládní demonstraci, po které se snažili účastníci strhnout ukrajinskou vlajku z Národního muzea. Děkan Národohospodářské fakulty VŠE ale tvrdí, že na místě pomáhal zraněnému člověku.

[chooze:article;value:495072]

Po středečním rozhodnutí avizoval rektor VŠE, že podnikne další kroky k odvolání děkana. "Akademický senát Národohospodářské fakulty se rozhodl děkana Ševčíka neodvolat, rektor Dvořák nechá celou záležitost posoudit celoškolský senát," potvrdila pro TN.cz mluvčí VŠE Kateřina Pelouchová.

Podle zastánců Ševčíka by jeho odvolání znamenalo porušení svobody slova. Rektor Dvořák je toho názoru, že děkan dlouhodobě poškozuje dobré jméno školy, proto žádá jeho konec. "Není možné z pohledu vnímání veřejnosti účinně oddělit soukromé názory příslušné osoby a její postoje při výkonu veřejné funkce," upozornil Dvořák. 

"Primárním důvodem je fakt, že docent Ševčík ve vrcholné manažerské pozici, kterou nesporně funkce děkana fakulty je, vědomě a opakovaně svými veřejnými vystoupeními závažným způsobem poškozoval zájem VŠE. Ze strany rektora se tak nejedná o žádné omezování jeho akademických svobod ani svobody názorů nebo jeho pedagogického či vědeckého působení na VŠE, ale pouze o odvolání z funkce děkana," upozornila mluvčí Pelouchová.

Studenti demonstrovali za odvolání Ševčíka. Ten pro odchod nevidí důvod (03/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.