Senát schválil dva nové ústavní soudce. Před senátory je hájil Pavel

Podle prezidenta Petra Pavla oba kandidáti splňují podmínky pro to, aby byl Ústavní soud pestrý, různorodý a kompetentní. "U obou je patrný přesah nad úzce vymezený obor jejich specializace. Ani jeden není spojen s žádným veřejně probíraným problémem," řekl ve čtvrtek v projevu před senátory. 

Budoucí ústavní soudkyně JUDr. Lucie Dolanská Bányaiová zastává progresivní názory a je například pro změnu práv stejnopohlavních párů. Na Ústavní soud chce přinést nový pohled na práva menšin. "Schopnost aplikovat české právo v kontextu práva evropského a mezinárodního – to je to, čím mohu přispět Ústavnímu soudu," řekla při jednání. 

[chooze:article;value:530394]

​Další ze schválených ústavních soudců prof. Zdeněk Kühn má za sebou pestrou profesní minulost. Pracoval nejen jako advokát nebo soudce, ale i jako poslanecký asistent. "Myslím si, že i moje studium ve Spojených státech může přispět k tomu, že mám i vícero různých pohledů na právo," sdělil. Dalším nominantem na post ústavního soudce je advokát Milan Hulmák. Jeho kandidaturou se bude Senát zabývat v lednu. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.