Moderní bydlení

Senát schválil nová pravidla pro nakládání s kratomem. Cílí na ochranu dětí

Bouřlivou debatu vyvolalo ve středu v Senátu schvalování pravidel pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Novela má ochránit před těmito látkami především děti. O změně zákona rozhodovali i senátoři, kterým končí mandát. Horní komora Parlamentu nakonec novelu schválila, pro bylo 56 z 71 přítomných senátorů

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová (nez.) předlohu kritizovala, podle jejich slov by bylo schválení novely uspěchané.  

"Uvědomte si, že se jedná hlavně o naše děti a vnoučata, které jsou ohroženy. Pokud novelu neschválíme, tak to opět bude trvat další roky, než se to povede," řekl naopak senátor Jan Pirk (nez.). Upozornil, že příprav novely se zúčastnili zástupci mimo jiné Státní zemědělské a potravinářské inspekce, státní veterinární správy i například hlavní hygienička.

[chooze:article;value:571995]

​"Zákon zlepší ochranu našich dětí a dospělých," přidala zástupkyně předkladatelů poslankyně Martina Ochodnická (TOP 09). 

Látky typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC by měly být dostupné pouze pro dospělé, podobně jako například alkohol. Látky s psychoaktivním účinkem se mají rozlišit podle rizikovosti, méně rizikové si budou moci kupovat výhradně dospělí lidé. Prodejci by museli podle novely splnit různé podmínky, platit má zákaz veřejné reklamy.

Novelu schválila na začátku května Poslanecká sněmovna. Senát ji projednával až teď proto, že čekal na souhlas Evropské komise, a to kvůli pravidlům společného trhu. 

Kratom jde v Česku na dračku. Nelegálně se od nás vyváží i do dalších zemí (8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.