Senátní volby 2024: Kdy a jak budou Češi volit

Kdy se volí

"Prezident republiky v souladu s Ústavou a příslušnými volebními zákony rozhodl o vyhlášení voleb do Senátu Parlamentu České republiky a o vyhlášení voleb do zastupitelstev krajů a stanovil dny jejich konání na pátek 20. září a sobotu 21. září 2024," informovala Kancelář prezidenta republiky.

Druhé kolo je pak naplánováno o týden později, tedy na pátek 27. a sobotu 28. září. Volební místnosti se v obou případech otevřou v pátek ve 14:00 a uzavřou se ve 22:00. V sobotu se bude volit od 8:00 do 14:00.

Ve kterých obvodech se volí

Volí se třetina Senátu, tedy 27 senátorů ve stejném počtu obvodů.

Kdo může volit

Volit v prvním kole může ten, kdo nejpozději v druhý den voleb dosáhne věku 18 let. Pro druhé kolo platí, že volit může ten, kdo nejpozději v druhý den voleb druhého kola dosáhne 18 let.

Proces senátních voleb a jak volit

Senátoři jsou voleni na šest let ve dvoukolových většinových volbách. Pokud některý z kandidátů získá v prvním kole přes 50 % hlasů, získává mandát a druhé kolo se v daném obvodu nekoná. Jinak do druhého kola postupují dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů.

Volí se pouze na území České republiky, není tedy možné hlasovat ze zahraničí.

Volí se za plentou tak, že volič vloží lístek se jménem kandidáta do obdržené obálky, kterou následně vhodí do urny. Do obálky, aby byl hlas platný, je možné vložit jen jeden lístek. Neplatné jsou přetržené lístky a ty, které nejsou na předepsaném tiskopisu.

[chooze:article;value:557487]

Kdo může kandidovat

Do Senátu může kandidovat občan České republiky, který nejpozději druhý den prvního kola voleb dosáhl věku 40 let a který je svéprávný. Na senátora je možné kandidovat i mimo obvod, ve kterém má kandidát trvalé bydliště.

Jak zažádat o voličský průkaz

Pokud máte trvalý pobyt v Česku, žádost o voličský průkaz můžete podat osobně, přes Portál občana, písemně nebo elektronicky na obecním úřadě v místě trvalého bydliště. Ti, kdo žijí v zahraničí, mohou žádat na zastupitelském úřadě, kde jsou vedení ve zvláštním seznamu voličů.

Osobní žádost o voličský průkaz je možné podat nejpozději dva dny před dnem voleb (platí pro první i druhé kolo voleb).

Přes Portál občana je možné žádost odeslat tak, aby byla doručena obecnímu nebo zastupitelskému úřadu nejpozději sedm dnů před dnem voleb do 16:00 (platí pro první i druhé kolo voleb).

Písemně a elektronicky je možné žádost podat tak, aby byla na obecní úřad doručena nejpozději sedm dnů přede dnem voleb do 16:00 hodin příslušnému obecnímu úřadu nebo zastupitelskému úřadu v zahraničí (platí pro první i druhé kolo voleb).

Pokud máte trvalé bydliště v ČR, můžete s voličským průkazem volit ve kterékoliv obci ve svém volebním obvodu, nelze volit v jiném obvodě, než je vaše trvalé bydliště. Pokud žijete v zahraničí, můžete volit v kterémkoliv ze 27 obvodů. Češi žijící v zahraničí tak mohou volit každé dva roky. Volba ze zahraničí není možná.

Další informace k voličským průkazům najdete zde na stránkách ministerstva vnitra.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.