Senátoři chtějí právo na hotovost. Je to nesmysl, říká viceprezident Hospodářské komory

"Chceme zachovat možnost platby v hotovosti, ale zároveň tam máme také variantu možnosti platit kartou, ale v tom případě by náklady, které si strhávají banky, bankovní domy, nebo ty karetní společnosti, měly přejít právě na ty bankovní domy či karetní společnosti, eventuálně na zákazníka, nikoliv na poskytovatele služeb nebo zboží. To tam máme jako okrajové, není to asi ten hlavní úkol, proč jsme s tím návrhem přišli," představila svůj návrh Chalánková.

Celý její návrh na změnu Listiny základních práv a svobod najdete zde:

[chooze:document;value:7d4c6acd-b622-45ba-9bfd-b29a8ad5c108]

​Jak upozornil portál Právní prostor ve článku z loňského srpna, není zcela jasné, zda ze zákona vyplývá povinnost obchodníků přijímat hotovost. Ministerstvo financí se klonilo spíše k tomu, že ne, naopak podle České národní banky mají obchodníci povinnost hotovost přijímat.

Podle Prouzy ale návrh skupiny senátorů na úpravu ústavy nedává úplně smysl: "Najednou říkáme, že zákazník má mít nějaká práva, a zároveň ten návrh bere právo rozhodnout se podnikatelům. Je přece úplně na každém, aby si řekl, chci brát karty, platby, QR kódy, hotovost, pokud mi to dává smysl, pokud to zákazníci vyžadují."

Prouza dal také příklad, kdy by podle něj zavedení práva na hotovost bylo velmi problémové. "Dneska máme po Česku už stovky bezobslužných prodejen. Často na malých vesnicích přejít do on-line režimu byla jediná šance, jak na vesnici zachovat obchod s potravinami. A pokud by stát říkal, musíte brát hotovost, tak tyhle ty obchody přestanou existovat."

[chooze:article;value:515311]

Zákazník je ve slabší pozici

Chalánková Prouzovi vyčetla, že jen hájí zájmy podnikatelů a velkých bankovních domů. Podotkla také, že zákazník je v případě, pokud by obchodník odmítal hotovost, ve slabším postavení.

"Další věc je ta nejdůležitější, že hotovost garantuje stát. Jakákoliv platba kartou, jde prostřednictvím nějakého dalšího prostředníka, uložiště a tak dál, bankovní společnosti, kdežto platba v hotovosti je platba přímá. Také chrání soukromí. Je to jediná varianta, kterou chrání stát, protože stát je emitentem, tedy vydavatelem naší platné měny, bankovek a mincí," přiblížila Chalánková.

"Já myslím, že to zní strašně sofistikovaně, na druhou stranu úplně stejně stát garantuje bezpečnost bankovního systému, takže neříkejme si, že bankovka v ruce garantuje něco, co mi negarantuje účet v bance," reagoval Prouza.

Upozornil, že i hotovost má své náklady: "Někdo ji musí počítat, někdo ji odnáší do banky, to není tak, že ten obchod nebo restaurace má pořád nějaký balík hotovosti. Pokud paní senátorka říká, že je nebezpečné platit pomocí mého běžného účtu, mé karty, tak tímhle logicky říkáte, že bankový systém je nebezpečný."

[chooze:article;value:512987]

Jde o právo volby

Elektronické platby nesou spoustu rizik, je přesvědčená Chalánková: "Ať už se to týká blackoutu, ať se to týká útoků hackerů například, ale je to prostě prokázano, tak to je, kdežto jediná platba, která bezpečnost garantuje, je platba v hotovosti."

"Když se paní senátorka bojí blackoutu a pádu systému, tak kdybychom chtěli jít do důsledku, tak zakážete elektronické podávaní daní? Klíčové, o čem se máme bavit, je právo volby i pro podnikatele. Pokud si on řekne, že nechce používat hotovost, protože v tu chvíli mu to výrazně sníží náklady podnikání a to snížení nákladů je pro něho důležitější než třeba to, že přijde o nějakého zákazníka, má to být přece jeho volba. Zákazník si může vybrat, že nepůjde do obchodu, kde třeba nebudou přijímat hotovost, pokud je to pro něho důležité," prohlásil Prouza.

Rozhovor se dále týkal i práva být offline a dalších témat spojených s elektronizací společnosti. Na celou diskuzi se můžete podívat pod titulkem článku.

[chooze:poll;value:8177a85894cc6b135fcd3836820ce63b4f60323e;layout:tn_nova]

Na celý díl pořadu Za pět minut dvanáct se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.