Senátoři jsou pro vyšší penze. Návrh na nižší valorizaci výbor doporučil zamítnout

Vzrostou penze o 760 korun místo původně zákonem stanovené valorizace 1 770 korun? Nad tímto plánem vlády visí velký otazník, i když spornou novelu schválila po několikadenních obstrukcích v sobotu Poslanecká sněmovna, v úterý se vyslovil proti ústavně-právní výbor Senátu. Ten má významný doporučující hlas pro středeční hlasování pléna horní komory českého parlamentu.

Výbor doporučil zamítnutí novely nejtěsnější většinou i s hlasy senátorů z klubů vládních stran. Členy výboru měl přesvědčit jeho předseda Michael Canov (SLK). Kromě ústavně-právního výboru vydal podobné stanovisko i sociální výbor horní komory parlamentu. 

[chooze:article;value:493426]

"Je to neústavnost v případě zneužití procesu legislativní nouze. Pak ten druhý důvod je retroaktivita. O valorizaci bylo rozhodnuto o půlnoci 31. ledna a od té doby jenom plyne lhůta. Ale ten zákon se nedá měnit," myslí si Canov.

"Kdyby ústavní soud ten zákon zrušil jako protiústavní, pak by se mohlo ukázat, že senát neplní tu roli pojistky ústavnosti," dodává pak jeho kolegyně se SPOLU Hana Kordová-Marvanová.

Senát má o novele rozhodovat ve středu. Vláda se ale i navzdory úternímu rozhodování výborů doufá, že projde. "Hlavním záměrem je zabránit rozevírání nůžek mezi důchodci s nízkými a vyššími důchody a omezit extrémní finanční dopady," tvrdí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:493072]

Canov si netroufá odhadnout, jak hlasování dopadne. Je ale skeptický. "Vzhledem k tomu, že se jedná o neústavnost, tak by naše doporučení mělo hrát velkou roli," podotýká.

​I kdyby se plénum Senátu vyslovilo proti návrhu, mohla by ho přehlasovat Sněmovna takzvanou stojedničkovou většinou. Není však moc reálné, že by se to i s podpisem prezidenta stihlo do 22. března. To je závazné datum pro to, aby sporná novela o nižším růstu penzí mohla začít platit.

Vláda by tak při červnové valorizaci a automaticky i při následující valorizaci, která přijde nejpozději v lednu, musela ve státní kase najít dodatečných 53,5 miliardy korun.

Boj o důchody začal. Poslance čeká dlouhé jednání, opozice chystá obstrukce:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.