Senior pokořil smutný rekord. S covidem bojoval 20 měsíců, nakonec zemřel

Smutný rekord si připsal senior z Nizozemska. Muž ve věku 72 let zemřel v nemocnici v Amsterdamu s covidem. S virovou nemocí dýchacích cest se přitom léčil neskutečných 20 měsíců, píše portál EurekAlert.

Doba, kterou strávil v nemocnici kvůli covidu, je rekordní. Případy, při kterých infekce nemocí trvala i sto dní, jsou zaznamenány, senior z Nizozemska však byl nemocný celkem 613 dní. Do nemocnice dorazil poprvé v únoru 2022 s mutací omikron.

[chooze:article;value:551714]

Příčin vedoucích k dlouhému pobytu v nemocnici bylo hned několik. Muž měl oslabený imunitní systém, což znesnadňovalo léčbu. Zároveň zde ale byl ještě problém v podobě četných mutací.

Virus v těle muže totiž velmi často mutoval, a to i přesto, že byl senior několikanásobně očkovaný. Poprvé se virus přizpůsobil podávané léčbě už 21 dní po přijetí do nemocnice a podání protilátek. Celkem virus zmutoval přibližně padesátkrát, píše portál Daily Mail.

Četnost mutací navíc vedla dokonce i k nové, doposud neznámé a proto i velmi špatně léčitelné variantě virového onemocnění. Umožnily to právě časté změny v těle hostitele. Naštěstí však nebyla tato varianta přenosná na další lidi, dodal portál Daily Record.

Nakažlivé nemoci dál trápí Česko. Přidaly se k nim opičí neštovice:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.