Senior v Brně má terorizovat sousedy v domě. Vadí mu i naklepávání řízků

Spory vygradovaly v sobotu kolem poledne, kdy jeden z obyvatel bytového domu v Řečkovicích zavolal městskou policii. "K jeho dveřím totiž údajně přišel osmdesátník s výčitkou a dotazem, 'jak dlouho to bude ještě trvat'. Na mysli měl přitom klepání masa, které doléhalo až k jeho bytu," informoval mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Pro muže to byla poslední kapka. Hlídce přiznal, že se na seniora prudčeji obořil a vzkázal mu, aby "zalezl zpátky do své díry". Důchodce má totiž dle něj výhrady neustále, a to i k naprosto běžným situacím. "Mimo jiné prý okřikoval jeho manželku, když se na chodbě loučila se svým bratrem," doplnil Ghanem.

[chooze:article;value:485634]

Podobnou zkušenost má však i další sousedka 80letého muže. Ta hlídku dokonce sama oslovila. "Vadí mu údajně chůze dětí po chodbě i obyčejné rozhovory dospělých lidí nebo domluva s pošťačkou. Muž prý využije každé podobné příležitosti, aby druhým mohl vynadat," vylíčil Ghanem zkušenosti lidí.

Jakýkoliv hluk i další zvuky ale podle obyvatel domu neslyší senior náhodou. Má si totiž nechávat otevřené hlavní dveře do bytu, sedět na botníku a s lahvovým pivem v ruce vyčkávat na svou příležitost. "Žena si posteskla, že senior terorizuje celý dům a už několikrát prý sama uvažovala o telefonátu na linku 156," řekl Ghanem.

80letý muž naopak strážníkům tvrdil, že se proti hluku dosud nikdy neohradil, a že mu jeho kamarádi měli dokonce vyčítat jeho shovívavost. "Složitému soužití v domě se budou v přestupkovém řízení věnovat úředníci," uzavřel Ghanem.

Jak situaci řešit?

Sousedské spory nejsou v České republice ničím neobvyklým. "Když by dotyčný zvonil příště, tak bych neotvíral. Pokud by se to nějak zintenzivnilo, například by kopal do dveří, tak je vhodné si to zaznamenat a zavolat policii," řekl TN.cz právník Pavel Kolesár.

Na místě je v některých případech i další postup. "Úplně v krajním případě, pokud by ta záležitost komplikovala soužití v domě, bylo by vhodné přezkoumat duševní stav seniora," uzavřel Kolesár.

Lidé si mohou zjistit, co jejich sousedy trápí. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.