Senior z Liberce začal dávat kurzy kreslení. Učil ho sám Ondřej Sekora

Kurzy kreslení Jiřího Skleničky Zderazského nejsou žádná selanka. Pokud si někdo z frekventantů myslel, že bude za domácí úkol, který měli na svoji první lekci přinést, pochválen, spletl se. "Přísnost musí bejt!" tvrdí zkušený malíř a lektor. Pak už ale byl jen samá laskavost. Vysvětloval a přidával i vhled do historie.

Pan Sklenička za svůj život namaloval přes 300 obrazů. Nyní, kdy slaví devadesátku, se rozhodl, že začne vést soukromé kurzy kreslení. "Chtěl bych dělat radost sobě i druhým. Nemáte ponětí, jak jim září oči, když jim řeknu: 'Ano, tohle jste udělala hezky.' Moc rád vidím takový ten zápal, když někdo něco udělá dobře," dodává.

Každý jeho tah uhlem bedlivě sledovalo hned 12 dam, které by jednou rády malovaly tak precizně a nápaditě jako on. Jedním z jejich prvních úkolů bylo pochopit perspektivu. Poté přijde na řadu stínování. Zručné kreslířky by z nich podle Zderazského mohly být do půl roku.

[chooze:article;value:543604]

Pan Sklenička Zderazský procestoval půl světa a mimo jiné se učil u Ondřeje Sekory – otce známé postavičky Ferdy Mravence nebo Brouka Pytlíka. Na Sekoru vzpomíná jako na mimořádného a všestranného malíře. "On v těch obrázcích namaloval všechno z vlastností lidských," dodává.

Podobně obdivně teď mluví o panu Skleničkovi Zderazském i jeho žačky či zakladatelka centra RoSa Anna Ježková. "Je hrozně hezké vidět, že i v těch 90 letech má člověk odvahu a energii takovýto kousek udělat," tvrdí.

Jeho díla jsou dnes už jen v soukromých sbírkách. Aktuálně jsou ale některá vystavena ve vstupní hale krajského úřadu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.