Senioři mohou ztratit kvůli vyššímu DPH u deníků přístup k informacím

[chooze:gallery;value:31648]

​Ráno vstanou, zajdou do nejbližší trafiky a o dění z Česka i ze světa se dovídají prostřednictvím svého oblíbeného tištěného deníku. Již brzy by ale senioři mohli o tuto možnost přijít. DPH se má u denního tisku zvýšit z 10 na 21 procent, u časopisů to bude 12 procent, zcela bez daně z přidané hodnoty zůstanou tištěné knihy.

"Jsou vědecké časopisy, to je hlavně ta podpora. Časopisy jsou společensky významné, proto je zařazujeme do nižší sazby DPH. Známe vědecké časopisy, vědecké noviny neznáme," vysvětloval důvod změn ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Snížená sazba ale bude platit pro všechny časopisy, nikoli jen pro ty sloužící například akademickým účelům.

[chooze:article;value:503971]

​​Ve čtvrtek to vláda zveřejnila během představování konsolidačního balíčku. A jedněmi z těch, kteří mají pomoci s látáním obřího státního deficitu, by měla být právě starší generace, která patří ke čtenářům novin nejčastěji.

"To je opravdu krajně nešťastný nápad. Již tak otřesené postavení novin se ještě více oslabí. Argumentace, že třeba časopisy jsou něco lepšího, je naprosto nesmyslná. Pro starší generaci jsou noviny stále ještě významným zdrojem informací," sdělil Jan Jirák, mediální teoretik z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

"Noviny jsou pořád docela významná součást našeho veřejného života," dodal pro TN.cz Jirák.

Politici vládní pětikoalice ale připravovanou změnu obhajují. "Je obecně žádoucí, aby pro nejvíce oblastí platila základní sazba DPH ve výši 21 procent. Změna je možná jen v případech nějakého zásadního společenského významu," řekl poslanec Jakub Michálek (Piráti).

[chooze:article;value:504173]

​"Rozdávat majitelům vydavatelských domů nějaké prémie v podobě zvýhodněných sazeb není na místě. Za to období, kdy měli zvýhodněnou DPH, už jejich zisky byly dostatečné," dodává Michálek.

Jenže nejde jen o snižování zisků. Lidé jako zdroj svých informací volí stále častěji internet včetně sociálních sítí. Deníkům už roky čtenáři postupně mizí. Zdražuje papír, distribuce a v ceně výroby se projevují i drahé energie.

 "Málokdo si uvědomuje, že krach jedněch novin může v Česku způsobit domino efekt. Deníky jsou svázány pupeční šňůrou společné distribuce, která v noci z tiskáren rozváží noviny do prodejen v přesných časech po celé republice," popsala hrozící nebezpečí v prohlášení Unie vydavatelů její předsedkyně Libuše Šmuclerová.

[chooze:article;value:504091]

​"Jakmile odpadne jeden deník (třeba právě kvůli zvýšení DPH), ostatní vydavatelé zbylé náklady na distribuci, které na ně tím pádem připadnou, již nemusí unést a budou muset svůj titul zavřít také," dodala Šmuclerová.

​Politolog Lukáš Jelínek kroutí hlavou hlavně nad odlišnou sazbou daně pro deníky a časopisy, ale i nad zdůvodněním ministra financí. "Je to asi dané tím, co si kdo dokázal vylobbovat. Argumentace ministra Stanjury byla směšná," vysvětlil politolog. A předpokládá, že kontroverzní vládní záměr může ještě zvrátit Poslanecká sněmovna.

Ani opoziční poslanec Patrik Nacher (ANO) nevěří, že noviny do vyšší sazby DPH skutečně spadnou. "Já předpokládám, že se vláda dostane pod obrovský tlak novinářů a nakonec ustoupí a novinám zůstane nižší daň," uvedl.

Naše Česko s Jaroslavem Vostatkem o důchodové reformě a konsolidačním balíčku (11/5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.