Senioři používají technologie čím dál častěji. Jsou terčem pro podvodníky

Chytrý telefon používá i paní Helena z domova pro seniory v Ostravě. Kromě videohovorů s rodinou a kamarádkami hraje také on-line hry. Funguje i na notebooku.

"Facebook, tak ten je hrozný, když nejde internet. Syn mi zaplatil data a on mi říká: '5 GB, to nemůžeš vůbec spotřebovat!' No, a já jsem musela přestat, protože bylo 20. a data byla pryč," řekla televizi Nova Helena Ztratilová.

A pozadu není ani paní Hana. Ta na internetu nejradši sleduje videa. "Používám Google, když potřebuju něco zjistit, tak si to zjistím v tom telefonu. Mám tam aplikaci WhatsApp, tu taky používám," vysvětlila paní Hana.

[chooze:article;value:530585]

​Obě jsou navíc studentkami univerzity třetího věku a tam se bez moderních technologii neobejdou. "Potřebují zpracovat po každém kurzu test, který se dělá on-line. Někteří je dělají na svých mobilních telefonech, někteří na tabletech, někteří na notebooku," uvedla ergoterapeutka Silvie Švecová z Domova pro seniory Iris.

Nejčastěji využívají senioři starší 75 let internet ke čtení zpravodajství, posílání e-mailů nebo k vyhledávání informací o zboží či službách. "Například 18 procent osob starších 75 let využívá internetové bankovnictví," informoval mluvčí ČSÚ Jan Cieslar.

Terčem útoků

Využívání internetu má ale i svou stinnou stránku. "Nedostatečná zkušenost seniorů s tím on-line světem se stala živnou půdou pro podvodníky. Podvodníci se v kybersvětě snaží dostat svou oběť pod tlak. Nejčastěji pomocí emocí," vysvětlila úskalí internetu psycholožka Romana Mazalová z Univerzity Palackého v Olomouci.

[chooze:article;value:530472]

​Seniory se snaží obelhat například podvodníci s kryptoměnami. "Senioři na to často reagují. Podvodníci jim přislíbí výrazné zhodnocení finančních prostředků," uvedl tiskový mluvčí Policejního prezidia Jakub Vinčálek. 

V případě, že se starší člověk dostane na internetu do situace, kdy si není jistý bezpečností, má podle odborníků požádat o radu své blízké.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.