Seniorka ujela v protisměru 10 kilometrů po dálnici. Jen zázrakem nebourala

Zprvu vypadalo všechno v pořádku. Řidička příkladně jela připojovacím pruhem. Najednou ale zastavila a její auto se změnilo v odjištěnou zbraň. A rozhodně nejela pomalu. Jela stejně rychle jako auta ve správném směru.

V jednu chvíli žena minula kamion. Minuty běžely a policisty volal nespočet zoufalých řidičů. "Žena v protisměru ujela přibližně 10 kilometrů," uvedla mluvčí pardubické policie Dita Holečková.

Hlídce se podařilo auto bez neštěstí dostat z dálnice. Za volantem seděla jednaosmdesátiletá seniorka. "Naše populace nepředstavitelně stárne. Stále víc tady bude možnost toho, že někdo někam najede špatně," upozornil mluvčí Ústředního automotoklubu České republiky Igor Sirota.

[chooze:article;value:523583]

Žena se prý ztratila. "Ta skutečná hlavní prevence by se měla odbývat v ordinacích praktických lékařů, kteří posuzují schopnost řídit," divil se mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Od 68 let věku je taková prohlídka povinná jednou za dva roky. Žena však policistům předložila platné potvrzení o lékařské prohlídce.

O to, jak podobným situacím zabránit, odborníci vedou debaty. Někteří chtějí víc značek, které řidiče ještě víc ujistí, že jedou správně. Všechny nájezdy a sjezdy by měly být maximálně označené. "Kdyby došlo k přelesnění značek, bylo by tam riziko, že by řidiči přestali značení vnímat," upozornil Rýdl.

[chooze:article;value:519696]

Hazardu tak přibývá. Jen mezi Pardubicemi a Hradcem Králové jeli v rozmezí jen několika dnů dva takoví řidiči. Taková událost se stává v průměru jednou denně. Pokud už se stane, postup je následující.

Řidič musí okamžitě najet ke kraji do odstavného pruhu, rozsvítit všechna světla a pustit blinkr. Pak si obleče vestu. Přeleze svodidla a s trojúhelníkem pokračuje příkopem. Cestou musí ještě vytočit tísňovou linku policie.

Pokud nezabije sebe anebo někoho jiného, musí takový řidič počítat s desetitisícovou pokutou i ztrátou řidičáku. Je to případ i seniorky, která jela v protisměru.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.