Série útoků v evropských městech! Bezpečnostní služby jsou v pohotovosti

Rusko by zřejmě mohlo stát za několika incidenty, které se v poslední době staly v Evropě. Jako první na to upozornil polský premiér Donald Tusk ve spojení s požárem obchodu IKEA v litevském Vilniusu. Podle deníku The Guardian nyní vyšetřovatelé předpokládají, že se na požáru podílelo Rusko.

Moskva by mohla být i zapletena v případu žhářských útoků v Londýně, požáru největšího polského nákupního centra, sabotáží v Bavorsku nebo antisemitistického graffiti v Paříži. O zapletení Ruska zatím neexistují žádné důkazy, ale bezpečnostní služby se domnívají, že by mohlo jít o pokus Kremlu destabilizovat Západ, který podporuje Ukrajinu.

Rusko vzbuzuje obavy

O možném zapletení Ruska se tento týden diskutovalo také na summitu ministrů zahraničí a obrany v Bruselu. Nizozemští, estonští a litevští bezpečnostní úředníci tam varovali před zranitelností zemí. Jeden ministr, který si nepřál být jmenován, uvedl, že se hluboce obávají "sabotáže, fyzické sabotáže, organizované, financované a prováděné ruskými prostředníky".

[chooze:article;value:557690]

​Estonský ministr obrany Hanno Pevkur na summitu řekl, že to není poprvé, co se stali oběťmi ruské sabotáže. "Podobné operace byly provedeny v Estonsku. Najali deset lidí, aby zaútočili na auto ministra vnitra a na vůz pro novináře. To je normální chování Ruska. Je nám líto, že to říkáme, ale musíme pochopit, že Rusko je stále agresivnější vůči evropským zemím, ale také vůči zemím NATO," narážel Pevkur na útoky na auto estonského ministra vnitra Lauriho Läänemetse a novinářů na konci roku 2023.

Polský premiér Donald Tusk minulý týden odhalil, že polské úřady již ve spojitosti se sabotážemi provedenými na ruský příkaz zadržely devět lidí. Jejich zločiny měly zahrnovat napadení, žhářství a pokus o žhářství. Zmínil i nedávný požár v Litvě, jehož vyšetřování podle mluvčího společnosti IKEA stále probíhá. 

Vyšetřovatelé také prověřují, jestli se Rusko podílelo na požáru v nákupním centru ve Varšavě 12. května. Hasiči už krátce po akci připustili, že okolnosti požáru jsou nezvyklé. "Je to velmi zvláštní situace, že po několika minutách hořela už tak velká plocha," citoval web Wirtualna Polska (WP) šéfa polských hasičů Mariusze Feltynowského.

Pokračování války

O budoucnosti konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem se tento týden jednalo v Praze. Premiér Petr Fiala (ODS) pozval na večeři zástupce zemí, které Ukrajině výrazně pomáhají, a dorazil i ukrajinský předseda vlády Denys Šmyhal. Společně řešili, jak dál postupovat. Podrobnosti se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

Politolog Jan Šír prozradil, jak dlouho ještě potrvá válka na Ukrajině (28/5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.