Série vlakových nehod zablokovala dopravu na Moravě. Očekávejte zpoždění

Nehody dvou vlaků v obou směrech zablokovaly důležitý severojižní koridor propojující Rakousko, Česko a Polsko. "U Moravského Písku došlo po šesté hodině ráno ke srážce nákladního vlaku s osobou pohybující se v kolejišti. Téměř v tu samou chvíli na druhé koleji jedním vozem vykolejil osobní vlak," sdělila redakci TN.cz mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Později mluvčí informace doplnila. "Nejdříve došlo na přejezdu u Moravského Písku ke srážce osobního vlaku s automobilem, která se obešla bez zranění. Při následné jízdě si strojvedoucí uvědomil, že při srážce vykolejil jedním podvozkem. Chvíli poté se nákladní vlak srazil na stejném přejezdu s osobou nacházející se na kolejišti," vysvětlila. 

Sražený muž podle záchranářů na místě zemřel. "Na místo jsme poslali vrtulník, ale muži už jsme nedokázali pomoci. Zemřel ještě před naším příjezdem," popsala situaci mluvčí jihomoravské záchranné služby Michaela Bothová. Vykolejení osobního vlaku se naštěstí obešlo bez zranění. Podle jihomoravských hasičů z něj museli evakuovat asi 30 cestujících.

[chooze:article;value:476423]

K další nehodě na důležité trati, tentokrát mezi Prahou a Brnem, došlo při odjezdu z nádraží v Brně-Maloměřicích, kde na výhybce vykolejily tři vozy nákladního vlaku. "V půl šesté ráno byl na druhé, prázdné koleji provoz obnoven sníženou rychlostí 30 km/h," tvrdí Friebová. Škodu na infrastruktuře odhaduje Správa železnic na asi čtyři miliony korun. 

[chooze:gallery;value:29602]

V obou místech je potřeba se připravit na dopravní komplikace a zpoždění. Na trati mezi Prahou a Brnem nabírají vlaky zpoždění asi půl hodiny. U Písku je zavedena kyvadlová doprava. Před čtvrtou hodinou se podařilo koridor u Písku zprůjezdnit. 

Nový vlak TGV má mít nižší spotřebu. Testován bude na Kolínsku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.