Série zemětřesení v Černé Hoře. Pocítili ho až v chorvatském Dubrovníku

Ani ne měsíc poté, co lidi v Černé Hoře vzbudilo poměrně silné zemětřesení, zasáhly ve středu stejnou část země další otřesy, napsal chorvatský deník danas.hr. Podle informací seismologického centra EMSC bylo epicentrum opět nedaleko města Nikšič, vzdáleného 80 kilometrů jihovýchodně od Mostaru a necelých 30 kilometrů severovýchodně od Bileče.

"Dnes ve 12 hodin a 40 minut zaznamenaly seismografy Seismologické služby Chorvatské republiky silné zemětřesení s epicentrem v Černé Hoře, 62 km severovýchodně od Dubrovníku. Velikost zemětřesení byla podle dosavadních údajů 4,7 magnituda," napsal odpoledne web EMSC. Informace o případných škodách zatím nejsou.

[chooze:article;value:548264]

Podle reakcí, které se vzápětí začaly objevovat na sociálních sítích, bylo zemětřesení cítit také v Chorvatsku a v Bosně a Hercegovině. "Docela se to otřáslo, bylo to cítit asi deset sekund," psali lidé. "Bylo to cítit v Sarajevu," podělil se o nepříjemný zážitek další uživatel z hlavního města Bosny.

​Zemětřesení bylo cítit také v Dubrovníku, Metkoviči a Ploči. V této oblasti bylo zemětřesení zaznamenáno už v úterý, kdy mělo sílu 4,4 magnituda, informoval web dnevnik.hr. "Přišlo mi to trochu silnější než včera večer," popsali lidé z obce Mlini nedaleko Dubrovníku. "Otřáslo se to silně a dlouho," reagovali obyvatelé Nové Mokošice.

Příhraniční oblast mezi Černou Horou a Bosnou a Hercegovinou zasáhlo zemětřesní přitom už v polovině března, tehdy mělo sílu 5,3 magnituda.

Balkán je územím s vysokou seismickou aktivitou a častým výskytem zemětřesení, píše AFP. Stejný region postihlo zemětřesení s magnitudou 5,7 také v dubnu 2022. Ve městě Stolac v Bosně tehdy přišel o život jeden člověk a několik dalších se zranilo.

Tchaj-wan postihlo nejsilnější zemětřesení za 25 let, devět lidí zemřelo (3/4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.