Šest obětí železniční tragédie bylo z jedné obce. Nejmladší bylo 21 let

[chooze:gallery;value:36433]

V obci Semerovo vládne smutek. Šest ze sedmi obětí čtvrteční železniční tragédie u Nových Zámků bylo právě odsud. Starosta Peter Čelko v rozhovoru pro deník Nový čas přiznal, že mezi oběťmi byli i mladí lidé. "Je to od 21 let a víc. Jde o tři mladé lidi a o tři starší," řekl. "Všechny jsem osobně znal, starosta musí znát obyvatele své obce. Se všemi jsem měl dobrý, přátelský vztah, o to víc to bolí," poznamenal.  

Řidič autobusu byl také ze Semerova. "Znám ho jako zodpovědného člověka, dobrého řidiče. Mě osobně vozil ještě na střední školu a byl to spolehlivý řidič. Nikdy nebyly žádné problémy. I on je obětí této tragédie," uvedl dále starosta. 

Peter Čelko zrušil veškeré víkendové akce, které se v obci měly konat. "Chceme takto vyjádřit pozůstalým určitou soudržnost, sounáležitost a lidskost, že nejsou v těch těžkých životních situacích sami," řekl. S rodinami pozůstalých se zatím nesešel. Jména mrtvých zná, ale je dle jeho mínění nejdříve na státních orgánech, aby rodiny o smrti blízkých informovaly. "Až pak můžu kondolovat a vyjádřit soustrast já," dodal starosta Čelko.

[chooze:article;value:562418]

Srážku přímo na místě viděla paní Renáta, která byla od nehody pouhých 30 metrů. Autobus a další vozy stály podle ní před spuštěnými závorami. "Bylo to něco hrozného. Závory se zvedly, svítila bílá světla. Autobus se rozjel a bum. Byla jsem 30 metrů od havárie. Strašné!" popsala webu regiony.sk. "Podle mě byla na vině světelná signalizace. Nemůžu se z toho vzpamatovat," dodala.

Policie v pátek oznámila, že ve věci nehody zahájila stíhání pro obecné ohrožení společně s trestnými činy usmrcení a ublížení na zdraví. Uvedla, že při srážce byl autobus rozdělen na dvě části, jedna přitom zůstala zaklíněna pod vlakem, druhá skončila vedle kolejiště.

Čtvrteční tragická srážka vlaku a autobusu se stala na nechráněném železničním přejezdu nedaleko Nových Zámků. Sedm lidí zemřelo, další utrpěli zranění. Podle slovenského ministra dopravy Jozefa Ráže je pravděpodobnou příčinou selhání lidského faktoru.

Na portálu Donio krátce po havárii vznikla sbírka pro pozůstalé a těžce zraněné. K pátečnímu poledni se vybralo přes 15 tisíc eur (tedy kolem 370 tisíc korun). 

Vlak, který ujel bez strojvůdce, blokoval provoz na trati. Případ vyšetřuje policie (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.