Sestřelení letadla má dle vyšetřování na svědomí Putin. Schválil dodání rakety

Vyšetřovatelé případu sestřelení letu MH17 malajsijské společnosti Malaysia Airlines přišli s další klíčovou informací. Raketový systém BUK, který byl k útoku v roce 2014 použit, vyslal na Ukrajinu podle agentury Reuters ruský prezident Vladimir Putin. Mezinárodní tým vyšetřovatelů má údajně o svém zjištění přesvědčivé důkazy.

Podle BBC však nic nenaznačuje tomu, že by přímo nařídil sestřelení letadla s 298 cestujícími na palubě. Nizozemský soud již dříve uznal vinnými z útoku dva Rusy a jednoho Ukrajince. Moskva však svou vinu na tragédii popírá.

[chooze:article;value:443653]

"Existují konkrétní informace, že žádost separatistů byla předložena prezidentovi a že této žádosti bylo vyhověno," uvádí vyšetřovatelé. Úplnými a přesvědčivými důkazy ale nedisponují. "Prezident má navíc z titulu hlavy státu trestněprávní imunitu," pokračovali.

V červenci 2014 se Boeingu 777 stal osudným let přes Donbas, kde probíhal konflikt mezi proruskými povstalci a Ukrajinci. V tu chvíli letadlo zasáhla raketa země-vzduch ruské výroby. Na palubě bylo 196 Nizozemců, mnoho Britů, Holanďanů, Australanů či Malajsijců.

Rusové řádí na Ukrajině i nyní. Pronikli až do Bachmutu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.