Setkání NATO v Praze: Nikdo neví, co USA chystají, je to problém, řekl expert

Jak Koštoval vysvětlil, že na neformálním zasedání se sice nepřijímají žádná rozhodnutí, na druhou stranu se tam ale mluví otevřeněji: "Konečně si můžou vysocí představitelé říct některé věci otevřeněji než na formálních zasedáních, která se nahrávají a jsou z toho záznamy a podobně. To hlavní bude příprava summitu NATO ve Washingtonu, který se uskuteční v červenci tohoto roku."

Co se červencového summitu týče, podle Koštovala se bude týkat hlavně dvou témat: "Zaprvé jsou to aktuální otázky, to znamená v tomto případě Ukrajina, ale také co se děje kolem Tchaj-wanu a co se děje na Blízkém východě. A zároveň je to vždycky o schvalování důležitých věcí, plánů a politik v rámci NATO z hlediska generování adekvátní obrany Aliance a v tomto ohledu bude summit v červenci schvalovat nové plány na obranu území NATO a z nich se pak budou odvíjet nové závazky pro členské státy."

[chooze:article;value:557889]

​Koštoval předpokládá, že závazky členských států se navýší, porostou asi o 30 až 50 procent. V praxi to znamená vyšší obranné rozpočty.

Co se týče jednání amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena s českými politiky, ti si podle Koštovala budou chtít vyslechnout americký pohled nejenom na Ukrajinu, ale i na Blízký východ, tedy otázku konfliktu v Gaze a podobně.

"Spojené státy jsou lídrem v Alianci, je to jaderná mocnost, to znamená, že i jejich názor a jejich politika je vždycky do značné míry důležitá pro zbytek Aliance. V tuto chvíli si dovolím říct, že je spíše problém s leadershipem Spojených států, protože se blíží prezidentské volby a Spojené státy americké dneska koukají v podstatě na horizont do konce tohoto roku, na začátek příštího a více se vlastně nikdo dosud o americké zahraniční a bezpečnostní politice příliš nedověděl.

Koštoval dodal, že pro USA je aktuálně největší hrozbou Čína. Krátký horizont uvažování USA je podle Koštovala poměrně velký problém při nastavování aliančních, bilaterálních a dalších vztahů a společných iniciativ a postupů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.