Šetření elektřinou není snadné. V domech se skrývá spousta žroutů energií

Elektroměr je asi nejzáhadnější přístroj na světě. Můžete ho pozorovat celé měsíce a stejně se nezastaví. V každé domácnosti je tolik energožroutů, že už je ani nespočítáme. Vypnout všechny dokáže jen blackout a poznat, které opravdu vysávají rodinný rozpočet, je umění.

Asi 80 procent elektřiny spálí běžná domácnost na ohřev vody nebo vytápění domu. Vytápět dnes starší nezateplený dům elektřinou je finanční sebevražda, lidé proto přecházejí na tuhá paliva. Snížením teploty v domě o jeden stupeň se dá ušetřit asi 2 000 Kč ročně. Výrazně ušetří i ten, komu stačí vlažná voda.

[chooze:article;value:537810]

Největší nepřítel šetřílka je topná spirála, tedy drát, který se nažhaví obřím průtokem elektřiny. Někdo si s ním dodnes vyhřívá světla. Spirály topí i v elektrokotli, bojleru, kávovaru nebo varné konvici. Ta ohřeje litr vody za pár minut a nikdo na ní neušetří, ale třeba pečicí trouba alternativu má. Menší oběd se dá připravit v horkovzdušné fritéze s třetinovými náklady.

Další významní žrouti elektřiny jsou téměř všechny stroje, které mají kompresor nebo elektromotor. "Pokud máme doma lednici starší 15 let, tak tam se doporučuje ji vyměnit," radí revizní technik Jiří Krupica.

Stará sušička může spotřebovat ročně elektřinu za 3 000 korun, zatímco moderní s výměníkem jen za tisícovku. U vysavače je často spotřeba přímo úměrná výkonu. Třetí kategorií jsou nenápadní žrouti, třeba grafická karta u počítače. Opravdu výkonné grafiky mají odběr elektřiny jako mikrovlnná trouba. Výhoda ale je, že během hraní i trochu zatopíte.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.