Šetření na platech politiků se nekoná. Někteří dostanou dokonce přidáno

Vypadá to, že v rámci konsolidačního balíčku, který má ozdravit veřejné finance, se nebude jen šetřit. Bývalí prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman si naopak polepší. Opatření vlády mimo jiné totiž řeší také zvýšení jejich měsíční renty, jak jako první upozornil portál CNN Prima News.

"Prezident republiky po ukončení funkce má po skončení svého volebního období nárok na měsíční rentu ve výši platu poslance," stojí v materiálu.

[chooze:article;value:504299]

Podle zákona mají aktuálně bývalí prezidenti nárok na doživotní rentu 50 tisíc korun měsíčně, dalších 50 tisíc mají na kancelář i asistenta. Nově by tak Klaus se Zemanem mohli pobírat až dvojnásobek a zvednout by se měly obě částky. Plat poslanců totiž v letošním roce činí 102 300 korun měsíčně.

Ministerstvo financí upozornilo, že současná výše příspěvků byla nastavena před 20 lety a za celou dobu se nezměnila. "Nově budou vedle daně z příjmů odvádět také pojistné na sociální a zdravotní pojištění, od čehož byli doposud nesystémově osvobozeni. Souběžně s touto úpravou se také změní zákon, který bezmála před 20 lety nastavil měsíční rentu pro bývalé prezidenty fixně ve výši 50 tisíc korun," řekl TN.cz mluvčí resortu financí Tomáš Weiss.

Podle resortu bylo potřeba výši částek upravit, aby odpovídaly současným cenám. "Během 20 let a s růstem inflace se renta v této výši stala ekonomicky neodpovídající, a proto bude nově od příštího roku flexibilně navázána na základní plat poslance," dodal Weiss.

"Předpokládáme, že negativní dopad do státního rozpočtu bude zhruba ve výši 2,4 milionu korun ročně, což je relativně zanedbatelná částka ve srovnání s úsporami, které ozdravný balíček přináší," uzavřel Weiss.

[chooze:article;value:505235]

Doživotní rentu a paušální náhrady v současné době pobírají tedy dva exprezidenti, a to Václav Klaus a Miloš Zeman. "Václav Klaus navrhoval, že se má prezidentská renta navázat na plat poslance, před více než 20 lety. Bylo to ještě v době, kdy byl ve funkci Václav Havel," uvedl pro TN.cz mluvčí Václava Klause Petr Macinka.

Redakce TN.cz oslovila také mluvčího Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka. Ten se však k situaci zatím nevyjádřil.

Podle Jurečky berou politici v Česku málo

Někteří čeští politici nemají podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) adekvátní platy, přestože dřou jako šrouby.

"Zahraniční kolegové mi říkají, že to u nich nikdo neřeší. Politik je vrcholný manažer a má být adekvátně tomu zaplacen. Je to i o nějaké kultuře společnosti. Jsou politici, kteří to dělají s opravdu velkým nasazením a třeba nejsou adekvátně zaplacení. Když srovnám tu náročnost práce s manažerskou pozicí v privátním sektoru, tak ty jsou zaplacené násobně více," postěžoval si Jurečka v pořadu TN Live Napřímo.

Platy politiků přitom v roce 2023 skokově porostly. Ministři si přijdou na bezmála 200 tisíc korun, předseda vlády má přes 270 tisíc a běžní poslanci a senátoři více než 100 tisíc. V předchozích třech letech byly platy kvůli covidové pandemii zmrazené.

Podívejte se na rozhovor:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.