Šetří celá Evropa. V některých zemích stáhli někde topení o více než stupeň

Energetická krize se dotkla prakticky všech zemí v Evropě. To se odrazilo také na termostatech. Teplotu na nich v loňském roce lidé upravovali napříč kontinentem – někde poměrně výrazně. Ukazují to data německého výrobce těchto zařízení Tado, které zveřejnila agentura Reuters.

Nejvíce se doma ochladilo obyvatelům Velké Británie, Belgie a Nizozemska, kde si lidé vytápí domy a byty v průměru o stupeň méně, než byli v předchozích letech zvyklí. V těsném závěsu jsou pak Dánsko a Německo, kde je průměrná naměřená teplota v místnostech nižší o 0,8 stupně Celsia.

[chooze:article;value:483786]

Velká část Evropy, včetně Česka, si pak teplotu stáhla více než o půl stupně. Do této skupiny patří také například Itálie, Rakousko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Švýcarsko nebo Řecko. Méně pak na termostat sahali třeba na Iberském poloostrově, u našich sousedů v Polsku a na Slovensku, v Bulharsku nebo v chladném a na plyn bohatém Norsku.

[chooze:poll;value:3d312f6cc0f359f5f572cdf321fa2e666e5b2185;layout:tn_nova]

Tado v současné době provozuje asi tři miliony termostatů. Data byla ovšem použita pouze z těch, které byly nainstalovány alespoň čtyři roky, kvůli srovnání dat v čase. Celkem tedy do průzkumu promluvilo asi 300 000 zařízení. Na data měla nejspíše vliv také jiná kupní síla obyvatel jednotlivých zemí.

Zatímco v bohatších zemích jsou chytré termostaty běžné, v těch chudších si je pořídí spíše bohatší lidé, kteří nemusí mít takový důvod šetřit. I ti ale v průměru nakonec netopí tolik, jak byli dříve zvyklí.

[chooze:article;value:485196]

Šetření napříč Evropou potvrzují také údaje Eurostatu zveřejněné v druhé polovině prosince loňského roku. Za období srpen až listopad 2022 klesla průměrná spotřeba plynu v EU o 20,1 % v porovnání se stejným obdobím v letech 2017 až 2021. Nejvíce plynem šetřilo Finsko následované pobaltskými zeměmi.

​V Česku pak úspory plynu lehce překročily 10 %. Jsme tak za evropským průměrem i za bohatými zeměmi, jako jsou Německo, Lucembursko nebo skandinávské země. Naopak v sousedním Slovensku spotřeba plynu mírně vzrostla.

Díky teplému počasí je spotřeba plynu nízká. Zásobníky v ČR jsou z 86 % plné:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.