Ševčík neudělal nic neetického, tvrdí etická komise. Naopak obviňuje rektora

Na VŠE se v pátek sešla etická komise Národohospodářské fakulty, aby projednala podnět rektora vysoké školy Petra Dvořáka. Ten Ševčíka obvinil z porušení etického kodexu VŠE. Jednat se má například o Ševčíkovu přítomnost na protivládních demonstracích, včetně té z 11. března na Václavském náměstí, kde se dav protestujících pokusil vniknout do Národního muzea.

Dvořák krátce po tomto incidentu navrhl Akademickému senátu Národohospodářské fakulty VŠE Ševčíkovo odvolání. Ze své pozice rektora totiž bez souhlasu senátu a řádného důvodu nemůže odvolat děkana fakulty. Senát však tento návrh odmítl.

Podobně se zachovala i Etická komise, podle které Ševčík nespáchal nic, co by odporovalo etickému kodexu univerzity. "Etická komise připomíná, že v podmínkách VŠE má Etický kodex jen doporučující charakter a nemá vůbec povahu vnitřního předpisu univerzity," stojí ve stanovisku komise.

[chooze:article;value:498388]

Komise navíc tvrdí, že Ševčík své aktivity, které mu rektor i řada studentů vytýká, provozoval mimo akademickou půdu a ve svém volném čase. "Docent Ševčík ani v jednom z rektorem zmiňovaných případů ani nepracoval, ani nestudoval, ba dokonce žádné z předmětných vyjádření nepronesl na půdě VŠE," píše se ve stanovisku, které komise jednomyslně schválila.

Naproti tomu fakultní etická komise odsoudila snahy rektora Dvořáka o Ševčíkovo odvolání a označila je za účelovou a diskriminační šikanu. "Pozastavujeme se nad tím, že rektor již 14. března společně s vedením VŠE uvedl, že docenta Ševčíka z důvodu jeho veřejných vystoupení odvolá. Podnět etické komisi ale podal až 10. května a teprve v tomto podnětu žádá komisi o stanovisko," uvedla fakultní komise.

Stejně tak odsoudila jednání předsedkyně Etické komise VŠE Lucie Andreisové. Tu fakultní etická komise obvinila, že nedala Ševčíkovi dostatek času k obhajobě. "Předsedkyně komise podnět rektora docentu Ševčíkovi původně ani neposkytla. Poskytla mu jej až v pondělí 15. května, přičemž první termín zasedání komise navrhovala ve čtvrtek 18. května dopoledne, tedy za tři dny," obvinila fakultní komise Andreisovou.

Studenti demonstrovali za odvolání Ševčíka. Ten pro rezignaci nevidí důvod (15.3. 2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.