Severní Korea hodlá znovu otevřít své hranice zahraničním turistům

"Od našeho místního partnera jsme obdrželi potvrzení, že cestovní ruch v Samdžijonu a případně i ve zbytku země bude oficiálně obnoven v prosinci 2024," píše agentura AFP s odkazem na informace zveřejněné na webu společnosti Koryo Tours se sídlem v Pekingu.

Město Samdžijon leží nedaleko hornaté severní hranice Severní Koreje s Čínou a je vstupní branou na nejvyšší severokorejskou horu Päktusan, kde se podle oficiálních pramenů narodil zesnulý nejvyšší vůdce Kim Čong-il. Město bylo donedávna oblíbenou destinací zejména čínských turistů.

[chooze:article;value:565484]

Jeho syn a nástupce Kim Čong-un vložil do rozvoje oblasti obrovské prostředky, přičemž rozsáhlý projekt zahrnuje nové byty, hotely a lyžařské středisko. "Přesná data budou ještě potvrzena. Zatím byl oficiálně potvrzen jen Samdžijon, ale myslíme si, že se otevře i Pchjongjang a další místa," uvedla ve středu společnost KTG Tours se sídlem v Šen-jangu.

https://twitter.com/AFP/status/1823842030943895732

Stanice CNN v této souvislosti připomíná, že ačkoli mají Jihokorejci návštěvu svého severního souseda zakázanou, bývalý jihokorejský prezident Mun Če-in a tehdejší první dáma Kim Čong-sook navštívili v roce 2018 vrchol hory v doprovodu Kim Čong-una a jeho manželky Ri Sol Ju.

Severní Korea na začátku roku 2020 uzavřela své hranice, aby se ochránila před pandemií coronaviru. Ve vstupu do země po léta bránila dokonce i svým vlastním občanům. První známky opětovného otevření hranic však začaly v druhé polovině roku 2023, kdy byly obnoveny mezinárodní lety, které občanům uvízlým v zahraničí konečně umožnily návrat domů.

V únoru 2024, kdy došlo k prohloubení vztahů mezi Moskvou a Pchjongjangem, zemi navštívila skupina ruských turistů. Před pandemií byl turistický ruch v Severní Koreji omezený, podle cestovních kanceláří zemi každoročně navštívilo asi 5 000 západních turistů. Občané USA tehdy tvořili asi 20 % trhu.

Severokorejská státní média dosud neinformovala o změnách týkajících se znovuotevření země v omezené míře zahraničním návštěvníkům, ale severokorejský vůdce Kim Čong-un již dříve naznačil, že bude upřednostňovat návštěvníky ze "spřátelených" zemí, mezi něž patří Rusko a Čína.

Severní Korea se utrhla ze řetězu. Situace už děsí i Čínu a Rusko (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.